Csaló bankok

bank of america 1467545

Újabb kínos ügyben kell magyarázkodnia az egyik globális nagybanknak. Az amerikai szenátus a héten az HSBC pénzmosással kapcsolatos hiányosságait veszi elő. A brit bankóriás Mexikóban igencsak nagyvonalúan bánhatott a pénzmosási szabályokkal – derül ki a Bloomberg jelentéséből. Az HSBC 2002-ben megvásárolta a mexikóvárosi székhellyel működő Grupo Financiero Bital SA-t, és 800 millió dollárt injektált a bankba a szabályozói tőkekövetelmények teljesítése érdekében. A pénzmosással kapcsolatos szabályokra azonban nem igazán ügyeltek ezt követően – nyilatkozták a hírügynökségnek az amerikai szenátus illetékes albizottságának munkáját közelről látó, meg nem nevezett bennfentesek.

Úgy tudni, 2006 és 2009 közepe között a bank nem vizsgált meg egy sor készpénz-tranzakciót és nem nézte meg kellőképpen, kik végeztek náluk pénzforgalmi műveleteket. A Federal Financial Analytics elemzőcég július 13-ai elemzése szerint nem egyszerű szabálytalanságokról van szó, a banknál alapvető hiányosságokat tártak föl, amelyek révén a társaság cinkos módon játszhatott közre a pénzmosásban.

Az HSBC-vel szemben a szenátus keddi meghallgatásán több kritika is terítékre kerülhet. A bank a vádak szerint nem tartotta be a drogkartellekkel küzdő közép-amerikai országban a pénzmosási szabályokat, lazán kezelte az erre vonatkozó amerikai szabályozást is, gyanús iráni tranzakciókat hajtott végre, és jelentős pénzmennyiség folyhatott át a bankon drogkartellek és terrorista szervezetek tranzakciói nyomán. Minderről a testület egy 400 oldalas jelentést és készített, az ügy pedig könnyen bírsággal zárulhat. Az ING-nek egy hónappal ezelőtt iráni és kubai tranzakciókhoz kapcsolódóan 619 millió dolláros bírságot kellett kifizetnie, 2010 márciusában pedig a Wells Fargo által megvásárolt Wachovia fizetett 160 millió dollárt – idézi fel a hírügynökség.

Az HSBC alkalmazottainak küldött belső levelében Stuart Gulliver, az HSBC vezérigazgatója elismerte, hogy a banknak felelősséget kell viselnie azért, hogy “helyre tegye, ami elromlott”. Szerinte a banknak nem sikerült megfelelően kezelnie az elfogadhatatlan ügyfélmagatartást. Gulliver a belső levélben azt írta, a vádak hatására a bank már módosította globális belső programját a szabályoknak történő megfelelésre (compliance) vonatkozóan. A Wall Street Journal információi szerint az HSBC és az amerikai igazságügyi minisztérium között heteken belül megegyezés születhet arról, a bank mekkora kártalanítást fizessen a pénzmosási szabályok túl laza kezeléséért.

FORRÁS: Portfolio.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük