Csata a Dunai Vasműért!

Legalább 50 rendőr védte péntek este a dunaújvárosi Vasművet. Erre azért volt szükség, mert péntek este egy 50 fős verőlegényekből álló csoport akart bejutni a gyárba. A facebookon terjedő képeken és videókon is az látható, hogy a város tele volt rendőrautókkal.

Voltak részek a városban, ahol a rendőri ellenőrzések miatt teljesen beállt a forgalom a szigorú ellenőrzések miatt, a Budapestről érkezőket visszafordították. Ennek ellenére mégis sikerült pár külsős biztonsági őrnek eljutnia a Vasműhöz, ahova megpróbáltak bejutni, de ez nem sikerült nekik.

Arról is terjedtek pletykák az interneten, hogy a gyárban a műszakváltást is leállították, teljes zárlat volt, de később cáfolták, hogy gond lett volna a műszakokkal,a biztonságiak rövid idő alatt elhagyták a Vasmű bejáratát.

A pénteki ostromállapot mögött a gyárat működtető ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitája áll. A Dunaferrnek egy időben orosz és ukrán tulajdonosai vannak, akik lényegében hadban állnak egymással.

A Dunaferr vezetése az éjjel közleményt adott ki a történtekről. Azt írják, „az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a DUNAFERR ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a DUNAFERR információi szerint toborzott zsoldos csapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.”

A cégvezetés információja szerint „gyakorlatilag le akarták rohanni és jogalap nélkül akarták elfoglalni a vállalatot azok, akik az elmúlt hónapokban hamis meghatalmazásokkal és a járványhelyzet által előidézett jogi hézagokat kihasználva próbálták átvenni a cég irányítását”. Mindennek ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, írják. A cégvezetés úgy kommentálta a történet kifutását, hogy az ukrán módszereket nem engedik Magyarországon, azokat a hatóságok nem tűrik el.

„Az Európai Unióban nem lehet erővel, erőszakkal, zsoldosokkal elfoglalni egy vállalatot.”

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •