Csehországban is megkadályozza az állam a tömeges elbocsátásokat

Szlovákia után Csehország is megtéríti a munkavállalók bérének 80 százalékát. A cseh kormány kedden döntött arról, hogy állami támogatást kapnak alkalmazottaik bérére a koronavírus-járvány által sújtott csehországi vállalatok

Az állam azoknak a vállalatoknak, amelyek a járvány következtében teljesen leálltak, megtéríti alkalmazottaik bérének 80 százalékát. Ebben az esetben az állami támogatás maximális felső határa 39 ezer korona (526 500 forint). Azoknak a vállalatoknak, amelyek termelése valamilyen módon korlátozva volt, a bérek 60 százalékát. Ez utóbbiak 29 ezer korona (391 500 forint) állami támogatást kapnak – olvasható a cseh kormány hivatalos oldalán.

A döntés értelmében az érintett cégeknek ki kell fizetniük alkalmazottaikat, majd támogatási kérvényeiket hétfőtől adhatják le a munkaügyi hivatalokban, a pénzt az állam áprilisban utalja át számlájukra.” Az intézkedés célja megakadályozni, hogy tömeges elbocsátásokra kerüljön sor” – jelentette ki Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter. Becslések szerint a járvány következtében mintegy 450 ezer ember veszítheti el munkahelyét Csehországban.

A cseh kormány által kedden elfogadott gazdasági mentőcsomag értelmében egyszeri 25 ezer koronás (337 500 forint) támogatást kapnak áprilisban az önfoglalkoztatók is, akiket kedvezőtlenül érintett a járvány. Őket a kormány már korábban hat hónapra felmentette az egészségügyi és nyugdíjalapi járulékok minimumának fizetése alól. Ez a gyakorlatban mintegy 30 ezer koronát (405 000 forint) jelent.

Foto: Pixabay

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük