Csendben megszavazták: az út szélén hagyják a sérülékeny gyerekeket

112 igen, 56 nem szavazattal átment a “Taigetosz-törvény”. A tanulási nehézségekkel küzdők felmentését megszüntető törvénymódosításról az Apáczai végzős diákja nem tudta lebeszélni a szakminisztert, és a civilekkel folytatott egyeztetés is hatástalan maradt.Több tízezer gyermek esélyein ronthat szakmai szervezetek szerint az az oktatást érintő törvénymódosítás, amelyet kedden 112 igen, 56 nem szavazattal fogadott el a parlament – írta a Népszava.

A Taigetosz-törvény köznyelvi elnevezéssel illetett jogszabály-módosítás lényege, hogy a tanulási nehézséggel (diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával) élő gyerekek 2018-tól nem kaphatnak felmentést az osztályozás alól bizonyos tantárgyaknál. Másik fontos eleme, hogy ezentúl ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak az enyhén értelmi fogyatékos tanulókkal.

Emlékezetes: ez az a törvénymódosítás, amelynek ügyében az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium végzős tanulója megkereste Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, kérve, hogy gondolja át a jogszabályt – a jelek szerint hatástalanul. Markos Balázsnak két felsőfokú nyelvvizsgája van, jogásznak készül, és a bizonyítványa mindig kitűnő volt. Pedig kerekesszékes, és ezzel össze nem függő tanulási nehézségei is vannak. Kiváló teljesítményéhez az eddigi jogszabályokra is szükség volt, amikkel felmentették a reáltárgyak osztályzása alól. Mivel ő maga is sajátos nevelési igényű, és tanulási nehézséggel küzd, kitűnő eredményét annak köszönheti, hogy mentesítették a számára megoldhatatlan nehézséget jelentő matematika és más reál tantárgyak értékelése alól. Érettségiznie sem kell matematikából, így minden esélye megvan arra, hogy kitűnő eredménnyel érettségizzen, és felvételt nyerjen az általa választott – jogi – egyetemre – írta.

taigetosz 2A törvény átírásának különösen fájó pontja, hogy a kormány 2010 óta sorvasztja itthon a gyógypedagógus-képzést, majd szakemberhiányra hivatkozva viszi keresztül a “Taigetosz-törvényt”. Eközben kétezer gyógypedagógus hiányzik a hazai rendszerből.

A sajátos nevelési igényű gyermekek szüleit képviselő Csak Együtt Van Esély Csoport igyekezett korábban próbálta meggyőzni a döntéshozókat és a szakmai szereplőket az intézkedések károsságáról. Bár az Emmi kezdeményezésére a politikusok egyeztettek is a civilekkel, a jogszabálytervezetet lényegében változtatás nélkül fogadták el.

A módosító indoklása szerint a kormány azt reméli ettől, hogy a diákok és szüleik így majd motiváltabbak lesznek “a nehézségek leküzdése érdekében”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke erre úgy reagált, hogy az érintett gyerekeknek nem azért vannak tanulási nehézségeik, mert nem akarnak tanulni. Így a felmentés megvonása “totális pedagógiai baklövés”. A szakember szerint az intézkedés azt a politikai célt is segít elérni, hogy mind több gyengébben teljesítő tanulót terelhessenek a szakképzésbe.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20170601_taigetosz_torveny_megszavaztak_tanulasi_nehezsegek_gyogypedagogusok

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük