Csökkentik a közmunkások keresetét

kozmunkas
Közeledik az a gereblye…közeledik…

Súlyos változás a közmunka-programban: 49 ezer helyett 37 ezer a bér, az is csak korlátozott ideig. Kiderült: január 1-től a napi hatórás közmunkát részesíti előnyben a kormányzat. Ennyi munkáért azonban csak 37 ezer forint jár – írja az atv.hu. „A mezőgazdasági és néhány speciális projekt kivételével minden egyéb közfoglalkoztatási programot 5 hónapra maximáltak, és 6 órás foglalkoztatást engedtek meg. Ez annyit jelent, hogy a többség a beharangozott emelés – nettó 47 ezerről 49 ezerre – helyett 10 ezerrel kevesebbet kap a munkájáért” – tudatta az atv.hu-val Seres Mária, Mátraverebély polgármestere.

 
Seres szerint fontos megjegyezni, hogy fél éves egyeztetés és előkészítő munka után 2012 decemberében még 8 órás foglalkoztatásról, illetve jellemzően február 1-jei projekt-indulásról volt szó, így bírálták el a 2013-as közfoglalkoztatási pályázatokat. „Múlt pénteken viszont közölték velünk, hogy kezdhetjük elölről a számításokat – és persze kommunikáljuk le az emberekkel ezeket a változásokat” – számolt be a polgármester a módosításról.
Speciális szabályok: 6 óra, 5 hónap
A Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkárság útmutatója szerint a szociális jellegű kistérségi startmunka közé sorolható az önkormányzati belterületek és utak gondozása, a mezőgazdasági utak javítása, a belvízelvezető rendszerek tisztítása és karbantartása, illetve a kazánprogram is. Az ilyen munkákra biztosított forrásból azonban csak azon önkormányzatok részesülhetnek, melyek megegyeztek bizonyos alapelvekben, így többek között abban, hogy a támogatási időtartam 5 hónap, a napi munkaidő hossza pedig 6 óra.
Seres Mária szerint néhány nappal ezelőtt arról tájékoztatták őket, hogy ha az önkormányzat mégis 8 órában szeretné foglalkoztatni a közmunkásokat, akkor „választhatja, hogy fele annyi ideig, tehát például 3 hónapig dolgozhat 8 órában. Ez nem megoldás semmire”.
37 ezer forint – és ebből még letiltják a köztartozásokat
A január 10-én keltezett, ám január 1-jei változásokat részletező, a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó bérek és juttatások változásairól szóló tájékoztatóból kiderül, hogy a közfoglalkoztatási bér – azoknak, akik nem rendelkeznek szakképesítéssel – 6 órás munkaidőre 2013-tól 37.089 forint lesz. A közfoglalkoztatási garantált bér – a szakképesítéssel rendelkezőknek járó minimális összeg – pedig 6 órás munkaidőre 47.553 forint. A Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály dokumentuma szerint közfoglalkoztatottat az állásidőre megillető bér bruttó napi 870 Ft 6 órára, 4 órára 580 Ft, 8 órára pedig 1160 Ft idén.
„Persze legtöbben ezt sem kapják kézhez, mert az Államkincstár ebből a bérből még letilthatja a köztartozásokat” – jegyezte meg Seres.

FORRÁS: Gépnarancs

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük