Debreceni házfelügyelők – a mór megtette kötelességét, a mór mehet

hausmeister

Velük is felmosták a padlót...

Debrecenben fűtés nélküli régi romos házakba költöztettek otthonaikból idős házmester családokat, köztük súlyos beteg embereket, akik 8 fokos hidegben kénytelenek élni. További öt család is kilakoltatás előtt áll, több évtizedes, becsületesen ledolgozott élet után – tudatta pénteken a Magyar Szociális Fórum az érintettek képviselőjének beszámolója alapján. A házfelügyelők pokoljárása a Mikszáth Kálmán lakásszövetkezet felszámolásával kezdődött 2000-ben, majd a Nyár lakásszövetkezet felszámolásával folytatódott 2008-ban. Megszüntették a házfelügyelők munkaviszonyát, és erre való hivatkozással ki akarták lakoltatni őket azokból a lakásokból, amelyekért cserében saját korábbi lakásukról mondtak le nyugdíjba vonult, és megrokkant volt házfelügyelő társaik javára.

„Aki becsületesen végzi a munkáját, a későbbiekben sem maradhat lakás nélkül” – mondta nekik a szövetkezet elnöke és gondnoka. Ennek dacára a bíróság elfogadta a végelszámoló érvelését, miszerint a volt cserelakást nem számolja be a mostani lakott lakás árába, hanem azt követeli tőlük, hogy piaci áron vegyék meg, amiben laknak, vagy minden ellenszolgáltatás nélkül költözzenek ki onnan. Hiába hivatkoztak a házfelügyelők arra, hogy szerződésük kifejezetten kimondja: csak annak nem jár elhelyezés, akit fegyelmivel bocsájtanak el, vagy ha a dolgozó mond fel, a bíróság a kilakoltatóknak adott igazat.

„Nem elég, hogy munkanélkülivé váltunk, most még hajléktalanná is akarnak tenni bennünket. Idegenek megveszik a lakást, amiért mi nagyon keményen megdolgoztunk, mi pedig mehetünk az utcára. Kértük a felszámolót, és Debrecen polgármesterét (Kósa Lajos), segítsen, hogy megfelelő önkormányzati lakáshoz juthassunk, de mindenhol elutasításban volt részünk. Vannak olyan volt kolléganőim, akik kiköltöztek a lakásukból, mert már nem bírták azt az idegfeszültséget, ami ránk nehezedik. Az említett lakások mind a mai napig üresen állnak, a  volt házfelügyelők olyan körülmények között élnek, ami nem emberhez méltó” – írta érdekképviselőjük, Szabó Györgyné.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük