Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) CIVILEKKEL INDUL A MUNKA

szoli2

 

Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA)

CIVILEKKEL INDUL A MUNKA

 

A Magyar Szolidaritási Mozgalom részvételre és együttműködésre hívja fel a civil szervezeteket. Számítunk arra, hogy részt vesznek a Demokratikus Ellenzéki kerekasztal tárgyalásainak folyamatában.1

A DEKA tárgyalások a civil oldal programalkotó munkájával kezdődnek, majd ezt követően történik meg a demokratikus alapelveket valló, parlamenti és parlamenten kívüli pártok meghívása.

A Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal azon civil szervezeteket és pártokat hívja a programalkotó munkához, amelyek elutasítják az Orbán kormány „Nagy átalakításának eredményeképpen létrejött MŰVET”, a közélet KRESZ-szabályait sajátosan értelmező „buldózerpolitikát”. Azokat várjuk a DEKÁ-ba, akik a megosztó politika helyett a széleskörű társadalmi párbeszéd lefolytatásával kívánnak új jövőképet alkotni a magyar társadalom, valamint programot kínálni a következő parlament demokratikus alapelveket valló pártjai és új kormánya számára.

Azon civil szerveződéseket várjuk, amelyek:

1. Elkötelezettek a fékek és ellensúlyok rendszerére épülő demokratikus jogállam;

2. A parlamenti demokrácia;

3. Az állampolgárok és vállalkozók közösségeinek szabadsága;

4. A közjó érdekében szabályozott gazdaságitársadalmi viszonyok mellett;

5. Fontosnak tartják az eszmék és kultúrák sokszínűségét, a kirekesztés, gyűlöletkeltés feltétel nélküli elutasítását;

6. Elkötelezettek a szolidaritás alapelvein nyugvó nagy ellátó rendszerek és intézmények hatékony működtetéshez a szükséges, régóta halogatott korrekciók megvalósítása mellett.

A szakértőket is magába foglaló civil oldal feladata az „orbáni rontás” felszámolását megalapozó (1) rekonstrukciós program, valamint (2) az ezt követő előrelépés programja legfontosabb elemeinek kidolgozása. A DEKA folyamat második szakaszára meghívott pártokkal e két programvázlatról kezdődődnek meg a tárgyalások.

A DEKA tárgyalások harmadik szakaszának feladata, hogy a pártok, a civil társadalom (1,2,3,4,5) képviselőivel folytatott párbeszéd nyomása alatt megegyezzenek, a jelenleg érvényes választási törvény szabta szűk keretek között olyan választási stratégiáról, amely valószínűsíti a demokratikus politikai erők győzelmét.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom magára vállalja a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal-tárgyalások elfogulatlan levezetését, felkéri a civilszervezeteket és a pártokat, hogy a békés hatalomváltás érdekében fogadják el a meghívást, támogassák a társadalmi párbeszéd e formáját, alakítsanak ki olyan –reális, megvalósítható programot, amely egyértelmű, a társadalom széles rétegei számára támogatható irányt mutat.

 

Magyar Szolidaritás Mozgalom

 

Budapest, 2012. február 6.

 

1 Acivil szervezetekösszefoglaló névvel jelölt szerveződések között tartjuk számon (1.) a politikaitársadalmi kérdések iránt érdeklődő szervezeteket, véleményközösségeket, (2) a szakszervezeteket, (3) a különféle szakmák egyesületeit, a szakértői munkára szerveződött nonprofit szervezeteket, (4) a polgári jogaikért, illetve általában e jogokért küzdő szervezeteket, és (5) az úgynevezett rétegszervezeteket, amelyek egyesáltalábanazonos szociális helyzetben lévő csoportok érdekeinek képviseletét látják el.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük