Demokratikus Európát 2025-re Mozgalom

DieM2025 Varufakis

Berlinben elindult valami, amire sokan régóta vártunk. Szubjektív beszámoló.

Elkezdtek gyülekezni, a mai Európa legnagyobb kritikusai: anarchisták, kommunisták, zöldek, progresszív liberálisok, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek a senki által nem választott képviseleti rendszernek, az átláthatatlan döntéshozatali mechanizmusoknak, a gazdagabb régiók bezárkózási mechanizmusoknak.

Európa átalakul. Ha nem cselekszünk – hirdeti Varufákisz –, újra a határok sokasága fogja szétválasztani az embereket és a kizsákmányolás minden eddiginél nagyobb mértékben fogja sújtani a védteleneket. Milyen Európát szeretne a mozgalom?

Elsősorban egy átlátható Európát, amelyben nem az embereket, hanem az államokat kérik számon. Melyben az egyén szuverén, nem a hatalom. Ahol az országok vezetői és nem a szavazói a kiszolgáltatottak. Elsősorban az ott élő embereknek, másodsorban a többi országban élőknek. Mert az európai ember addig nem lehet szabad, amíg mások szabadságát veszély fenyegeti.

Méltósága igazán csak akkor lehet, ha abból mások is ugyanolyan mértékben részesülnek. A mozgalom célja egy olyan Európa, amely ünnepli sokszínűségét, és egyúttal megszünteti a hátrányos megkülönböztetést nemek, etnikumok, osztályok, politikai és vallási meggyőződések és szexuális orientációk között.

Egy szociális Európa, amely a szabadságon nem csupán a folyamatokba való beleszólást jelenti, hanem a jogot az alapvető javakhoz, ahol senki sem kényszerül utcán élni, ahol senki sem éhezik, ahol senkitől nem vonható meg az egészség megőrzésének valamint a felsőoktatáshoz való hozzáférésének joga.

A mozgalom végső, politikai célja, a nélkülözés és a kizsákmányolás felszámolása.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük