Der Spiegel: Orbán-betegség

orbán n

A Der Spiegel című német politikai hetilap „Magyarország nacionalista kurzusa : Az Orbán-betegség” címmel közölte Keno Verseck cikkét.

Félelmet szít a menekültekkel szemben és rágalmazza a „liberális blabla-Európát”: Orbán Viktor, Magyarország nacionalista miniszterelnöke a jelenlegi válságban esélyt szimatol a maga javára. Közép- és Kelet-Európában ugyanis jó fogadtatásra talál a modellje.

Miután Orbán az elmúlt években radikálisan átépítette a hazáját, most Európa és az EU van soron. A menekültválság nagy esélyt kínál arra, hogy Európában véget vessenek „a liberális blabla korszakának”, és keresztény-nemzeti-konzervatív értékrendszert vezessenek be – fejtette ki szeptember 5-én, az idei polgári pikniken.

A magyar politikus már rég meggyőződéses Európa-szkeptikus. Eddig azonban Európa-politikai beszédének többnyire belpolitikai céljai voltak. Most azonban a liberális Európa elleni harcát „sok éves programnak” látja.

A szomszédos Szlovákiában Robert Fico baloldali nemzeti populista kormányfő Magyarországhoz hasonlóan pert akar indítani az uniós menekültkvóták ellen. Fico egyébként az összes muszlimot meg akarja figyeltetni az országban. A kormány által eldöntött új terrorellenes jogszabály,

„Orbán mellet is sok csúf, nemzeti-populista modell”

„Fico sok mindenben egyetért Orbánnal. De szeretné elkerülni az EU-ban való elszigetelődést, és ezért nem akarja elősegíteni a polarizálódást. Másfelől azonban nem fog Orbán ellen állást foglalni sem” – véli Juraj Marusiak l szlovák politológus.

Kifejezésre juttatják az Orbánnal szembeni rokonszenvüket szlovéniai, horvátországi, romániai és bulgáriai nemzeti-konzervatív pártok, kormánypolitikusok.

Bővebben: Huppa

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük