Devizahiteles pere ügyészségi feljelentéssel a bank ellen?

justitia

Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora bűncselekmény miatt egy kiskunmajsai nyugdíjas asszony feljelentést tett a legfőbb ügyészségen, amely megalapozottnak találta feljelentését, és nyomozást folytat. Nincs kizárva, hogy az ügyészség maga is eljárást indít. Egyidejűleg az asszony keresetet nyújtott be a kiskunhalasi bíróságon, amely februárra kitűzte az első tárgyalást – jelentette a Magyar Szociális Fórum a sértett közlése alapján.

Horváth Ferencné bírósághoz benyújtott keresetében többek között azt kifogásolja, hogy az “ismeretlen tettes” (bank) nem vette figyelembe a kölcsönös együttműködés elvét, jogsértő módon megemelte a hitelét anélkül, hogy pontos elszámolást adott volna róla, nem biztosította az átláthatóságot a valós tőkéről, kamatról, árfolyamkülönbségről, és túlszámlázott. Míg a hitelezettől korrekt magatartást követelt meg, maga inkorrekt magatartást tanúsított vele szemben. Büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedetnek tartja a hivatalos tájékoztatás eltitkolását az árfolyamkülönbségekről és külön tételekkel történt megterheléséről. Végül anyagi helyzetére utalva leszögezi: Minden embernek joga van a méltó megélhetéshez! “Éveken keresztül megloptak bennünket, becsaptak és sokakat öngyilkosságba kergettek” – áll a bírósághoz küldött keresetlevelében.

Horváth Ferencné arra kéri a bíróságot, hogy semmisítse meg a bankkal kötött szerződését, állítsa vissza az eredeti állapotot, és fennmaradó tartozását olyan havi részletben törleszthesse, amely mellett meg is tud élni. “Tisztában vagyok azzal, hogy a hitelt vissza kell fizetnem, és nem is bújok ki ez alól, de tisztességes elszámolás mellett. Amíg velem a bank jogszerűen és tisztességesen nem számol el, addig folytatom az eljárást” – írja.
 

Közérdekű keresetlevelében a kiskunmajsai asszony arra is kéri a kiskunhalasi bíróságot, hogy a Magyar Állam kötelezze a devizahitelező bankokat, visszamenőleg dolgozzák át az összes hitelszerződést a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a meglévő hitelszerződésekben pedig a THM-en felül a hitelt felvevőre hárított összeget írják jóvá az adós számláján késedelmi és büntető kamattal együtt. Ezen kívül a bank költségén állítsák vissza az eredeti állapotot azoknál az ingatlanoknál, amelyeket még nem értékesítettek. Tekintettel anyagi helyzetére a felperes mentesült a perköltség alól.

Levelében a sértett asszony arra kérte a Hitelkárosultak mellett kiálló Magyar Szociális Fórumot, hogy vegyen részt a tárgyaláson, és mozgósítsa a sajtót is a “kis ember” mellett hiszen – mint írta – “sok ember szemét fel kell nyitni, mit műveltek velük a bankok a devizahitelezéssel kapcsolatban”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük