Devizahitelesek – bíztató jelek – demonstráció

bank

Lassan bár, de szépen gyarapodik azoknak a perindítási szándéknyilatkozatnak a száma, amelyeket a devizahitel károsultak helyeznek letétbe válaszul arra a felhívásra, amelyet tizenegy szervezet intézett hozzájuk tömeges perindítás előkészítéséről saját érdekükben – jelezte a Magyar Szociális Fórum vasárnap. A jogi ostromot azért hirdették meg, mert a kormány eddigi intézkedései nem segítettek a hitelkárosultak többségén, mind többen válnak fizetésképtelenné, és veszítik el jelzálogba adott javaikat.

A Magyar Szociális Fórum szerint a perindítási szándékot erősíti a Kúria legújabb álláspontja arról, hogy „ha a kamat, költség vagy díj mértékének növelése nem állt arányban a változás mértékével, az egyoldalú szerződésmódosítás érvénytelen, mert hiányzik az egyoldalú módosítás (szerződési) jogalapja.”

Bátorítóan hatnak a megélhetésükben fenyegetett devizahiteles tömegre a megnyert perek is, köztük a Fővárosi Bíróság OTP Bankkal szemben hozott október 4-i ítélete, miszerint
a szerződés részben semmis, megítélt az alperes kárára több mint 300 ezer Ft perköltséget, plusz 36 ezer Ft illeték megfizetésére kötelezte az alperest. (Lásd a hitelkarosultakert.hu honlapon!) Egy másik jogerős ítéletben a törvényszék helybenhagyta a végrehajtási záradék kiállítását megtagadó közjegyzői végzést, ennek következtében a tartozás 13,6 millióról 7,4 millióra csökkent.

Jogi és közgazdasági szakértők növekvő számban biztatják a hitelkárosultakat arra, hogy ne hagyják magukat, hanem álljanak ki igazukért a bíróságon. Néhány napja közzétett értékes tanulmányában Dr. Tóth Emese tudatta: „A hamis tájékoztatás alapján hamis elszámolás és túlzott követelés ellen felléphet Ön, hiszen a Hitelező ezt a többletköltségét a kamatban alaptalanul hárítja át ügyfeleire”.

A hitelkárosultak érdekeit felkaroló szervezetek október 16-ra ellentüntetést is szerveznek a bankárok és kormány tisztségviselők tanácskozása ellen, amelyet a budai vár Hilton szállodájában tartanak. Véleményük szerint a politikai és pénzügyi elit újabb kiegyezésre készül a devizahitel károsultak, és a megélhetési válsággal küszködő négy millió ember kárára.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük