Diákok! Harcoljatok!

diaktuntete01

“Az én jövőm”….a tiétek meg pláne!
Fotó: Index.hu

Ezzel a felhívással vártam néhány napot. Megvártam, hogy a lelkendező tollforgató barátaim patetikus hőssé formázzanak benneteket. Azt várták tőletek is, hogy zavarjátok el a zsarnokot. Ez természetesen egy hiú ábránd abban az országban, ahol a kormány totális hatalommal bír és ellenzéke legfőbb erénynek a békés, mosolygós erőszakmentességet tartja. Érhettek el részsikereket, akár még vissza is állíthatják a keretszámokat, de Ti tényleg emiatt mentetek utcára? Tényleg csak emiatt kell az utcára mennetek? NEM! Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban. Ti azért mentetek, azért menjetek utcára, mert elegetek van abból a rohadt rendszerből, amelyik elveszi a jövőt, a normális boldogulás lehetőségét tőletek. Gyűlölitek, hogy a felsőoktatási intézmények emelt szintű gyermekmegőrzőként működnek és a kezetekbe nyomott diplomát leghasznosabban a WC-ben tudjátok hasznosítani.

Gyűlölitek azt a helyzetet, hogy neki kell vágjatok a világnak, ha nem akartok itthon anyátok által eltartottan tengődni életetek végéig! Gyűlölitek azt az országot, amelyen cinikus módon szinte terel benneteket a határ felé, hogy lázongó gondolataitokkal ne itt csapjatok ribilliót! A mostani küzdelem a kormány számára csak egy újabb erőpróba. Most éppen azt prezentálják korlátolt tudatú szavazóiknak, hogy egy újabb erősnek gondolt társadalmi csoportot tudnak megtörni. Emlékeztek még a korkedvezményes nyugdíjba kényszerített, majd élősködőknek bélyegzett rendőrök, tűzoltók és katonák sok ezer főt megmozgató demonstrációira? Emlékeztek a szakszervezeti tüntetéseken feltűnő tömegekre, akik egy embertelen munka törvénykönyv miatt mentek az utcára? Emlékeztek az éhhalál szélére taszított rokkantakra, akik a legnagyobb hőség idején demonstráltak a Hősök terén?

Most Ti vagytok soron. A reménykedő többség által epekedve várt diákok, a mindig változtatni kész és képes tömeg. Sikertelenségetek valójában nem más, mint üzenet a többségnek, hogy „Ti sem tudjátok megállítani őket”. Néhány napja még szentté avattak benneteket, ma már fogy a magasztaló írások száma és legyetek nyugodtak, néhány napon belül már azt fogják a ma még lelkendező véleményformálók taglalni, hogy mikor és mit rontottatok el.

Van ennek jelentősége? Nincs. De csak akkor nincs, ha nem adjátok fel. Ha nem estek kétségbe amiatt, hogy elszivárognak a tegnap még lelkesen kiabáló társaitok, ha közönyös lesz körülöttetek a többség. Ez természetes folyamat. Hatékonyan küzdeni csak azok tudnak, akikben van kitartás, akik képesek megszervezni magukat.

Egy dolgot azonban ne feledjetek! Ti nem valami ellen, hanem valamiért kell harcoljatok! Nem elég elzavarni egy államtitkárt vagy egy kormányfőt, azt is tudni kell, hogy mi jön utánuk. Csak az a társadalom lesz igazságos és szolidáris, amelyet Ti azzá tesztek! Ma a világon szinte mindenhol a tömegek szociális önvédelme van napirenden, mert a kormányok, a mögöttük álló gazdasági hatalmak totális támadást intéztek mindenféle jóléti ellátás és jogosultság ellen. Egyre többen és többen szorulnak a társadalom peremére és zuhannak is le onnan. A harmadik világban élő társaitok egy része egyszerűen megöli magát a reménytelenség miatt. Emlékeztek még Tarek al-Tayyib Muhammad ibn Bouazizi-re vagy hallottatok róla egyáltalán? Ő egy tunéziai munkanélküli fiatal volt, aki utcai árusításból tartotta el magát és családját és miután elkobozták pénzét és árukészletét, majd megalázták, 2010. december 17-én felgyújtotta magát és ezzel a tettével elindította azt az arab tavaszt, amely népnyúzó diktátorok bukását eredményezte.

Nektek még ezt nem kell megtenni, de ne legyen illúziótok, nektek sem marad más lehetőségetek, mint a harc. Küzdenetek kell egy igazságosabb világért, ahol jogotok van a tudáshoz, a munkához, a megélhetéshez, a meleg otthonhoz, a nyugodt boldoguláshoz. Ma vergődésre, tengődésre vagytok ítélve és vannak ítélve az utánatok jövő generációk is! Nektek még van erőtök a harchoz, nincs mit vesztenetek, Ti még nem féltek a hatalomtól, hiszen nincs is mit féltenetek! Mit tehetnek veletek? Semmit! A hatalom fél tőletek! Megvan az ereje a kemény fellépéshez, küldhetné rátok a pajzsos rendőrosztagokat. Mégis miért nem teszi? Mert fél tőletek! Nagyon jól tudja, hogy saját radikális ellenzékét gumibottal nevelheti fel a leggyorsabban. Nézzetek körül a világban és láthatjátok, hogy a Ti generációtok már nem rózsával a kezében, könnyes szemmel a semmibe bámulva harcol a jövőért, egy élhetőbb világért. Nálunk még azt mondják, akik előttetek járnak, Titeket vezetni próbálnak, hogy csak békés eszközökkel érhettek el sikereket. Ez egy alávaló hazugság! Mindaddig, amíg birkaként vándorolgattok az utcán, nem vagytok többek, mint egy fogaskerék a hatalom gépezetében. Így Ti vagytok a hivatkozási alap, amelyre mutatva a rezsim azt mondhatja, hogy Magyarországon kérem márpedig demokrácia van.

Hatalmas feladat és hatalmas felelősség a Tiétek! Saját jövőtökért harcoltok, de a feladatotok több ennél! Mindenki számára élhető világot kell teremtsetek magatok körül, ahol demokrácia van, ahol senki szabadságát nem korlátozzák és ahol senkinek sem kell nélkülözve leélni az életét.

Merjetek idealisták lenni, ne hagyjátok, hogy megfáradt hangú, cinikus hangvételű nagyokosok eltántorítsanak benneteket! Szívjatok magatokba minél több tudást, keressétek a tájékozódás alternatív formáit! Legyetek tisztában azzal, hogy a hatalom által elétek lökött tudás nagyobb része manipulált, hazugságokkal átszőtt szellemi moslék. A hatalom csak azt akarja, hogy legyél eltompult állampolgár, aki kussolva leéli az életét, aki soha semmi ellen nem lázad és nem akarja elzavarni a nyakára ült élősködő eliteket. Ez a világ nem Harry Potter világa, nem Középfölde, ahol varázslással meg lehet oldani a dolgokat. Ez a világ sokkal inkább egy élhetetlen hely, ahol a jóknak össze kell fogni és közös erővel megállítani a bolygót és az emberiség egészét elpusztítani készülő aljas és gonosz erőket. 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük