Döbbenetes baloldali forradalom Nyugat-Kanadában

rachel-notley

Negyvennégy évig tartó regnálás után, ellenzékbe szorult kedd este Alberta tartomány Progresszív-Konzervatív Pártja (PC Párt), amely 1971 óta kormányozta – szünet nélkül – a nyugat-kanadai tartományt. A keményen baloldali Új Demokrata Párt (NDP) először nyert Albertában választást és erős többséggel vághat neki az átalakításoknak Rachel Notley, a tartomány 51 éves új kormányfője. A hosszú szakszervezeti múlttal rendelkező Notley már bejelentette: felváltja az egykulcsos tartományi adót a progresszív adózással és egyben megadóztatja a multikat, illetve a nagyvállalatokat. Több mint 1.700-an nyomultak az NDP választási központjában, ahol forradalmi szintre emelkedett a radikálisan baloldali aktivisták hangulata. A PC Pártból viszont olyan hangokat hallunk, amelyek szerint a baloldali győzelem után menekülni fog a tőke Albertából.

Az ultrabaloldal nagy többséget szerzett Alberta törvényhozásában 55 mandátummal. A második helyen a populista jobboldali Wildrose Party (Vadrózsa párt) végzett, 19 mandátumot szereztek. A negyvennégy évig tartó jobboldali egypártrendszer pártja – a PC Párt – harmadik helyre szorult 11 mandátummal. A Liberális Párt pedig majdnem teljesen összeomlott. A liberálisok egyetlen egy mandátumot tudtak szerezni, így szinte a megszűnés szélére kerültek.

Albertában a PC egypártrendszer központja történetesen Calgary városa volt, miközben a vidéket a Vadrózsával osztották fel egymás közt. Edmonton – Alberta fővárosa – pedig hagyományosan balliberális központ. Ezzel szemben az NDP nem csak Edmontonban tarolt, hanem Calgaryban is.

A részvétel kimondottan magasnak számított, az előzetes urnáknál 31 százalékkal többen voksoltak mint a korábbi választásokon. Május 5-én – a voks napján – a lakosság csaknem 60 százaléka járult az urnák elé. Összesen 2,5 millió jogosult szavazó él Alberta tartományban. A magas részvétel részben annak is köszönhető, hogy a tartományi választási bizottság kreatív, humoros reklámokkal próbálta rávenni a fiatalabb generációkat, hogy szavazzanak. Meg arról is szó volt, hogy most először – több mint négy évtized után – a felmérések is azt jelezték, hogy esély van a PC egypártrendszer megbuktatására. Az eddig kétharmados többséggel rendelkező Jim Prentice kormányfő PC Pártja pedig olyan arrogánsnak tűnt – a választás előtt bejelentette, hogy mindenki, kivéve a nagyvállalkozók adóemelésre számíthat -, hogy nem is hitte el: véget érhet az egypártrendszer. Pedig az olaj árak csökkenése egy olyan tartományban, melynek gazdasága az olajra és földgázra épül jelezhette volna számára, hogy baj van. Sokak szerint Jim Prentice inkább egy rideg nagytőkésnek tűnt és nem tudott kommunikálni az “átlag” szavazóval.

Az új baloldali kabinet első intézkedései között lesz a nagyvállalatokat és a leggazdagabb albertaiakat érintő adóemelés. A legmagasabb keresetűek számára 10 százalékról 15 százalékra emelkedik a tartományi személyi jövedelem adó. Az emelkedő tartományi SZJA mellett továbbra is fizetni kell majd a szövetségi SZJA-t, ami annyit jelent, hogy a legmagasabb keresetűek számára 44 százalékos lesz a kombinált tartományi-föderális legmagasabb adókulcs.

A nagyvállalatok pedig 10 százalékos adó helyett 12 százalékot fizethetnek be a tartománynak.
És mit tesz majd az NDP kormány az plusz bevétellel? Elsőként 10 dollárról 15 dollárra emeli a minimál órabért. Aztán beszünteti az évi ezer dolláros betegbiztosítási hozzájárulást, amelyet minden felnőtt albertai kénytelen befizetni. Ezen felül pedig egy sorozatnyi állami illetéket csökkent, az autó regisztrációtól az anyakönyvi kivonatok kiadásáig.

Továbbá az NDP kormány létre akar hozni egy államilag szubvencionált napközis rendszert gyerekek számára. A szülők napi 25 dollárért adhatják be gyerekeiket a napközi programokra. A közösségi közlekedés területén pedig kibővített tömegközeledési hálózat létrehozását célozták meg.

Aztán rezsicsökkentés is elképzelhető. Az NDP szerint „pénzügyi manipuláció” gyanúja merülhet fel az elektromosság szolgáltatónál, így kemény tartományi szabályozásra számíthat a szektor.

A szociális kérdések területén, az NDP egy új államtitkárságot állít fel, mely a nők és férfiak közti egyenlőséget hivatott mélyíteni Albertában.

Rengeteg liberális szavazó jelezte, hogy ezúttal az NDP-re szavazott. A volt liberális szavazók körében általánosnak tűnik az a vélekedés, hogy az új NDP kormány alapvetően balközépről fog kormányozni és a párt hagyományosan ultrabaloldali politikája is mérséklődni fog.

Forrás: Kanadai Magyar Hírlap

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük