Döbbenetes: családok százezrei maradhatnak áram és gáz nélkül

Több mint háromszázezer háztartás halmozott fel olyan tartozást energiaszolgáltatója felé, amely elvileg már kikapcsolást vonhat maga után. Az átlagos lejárt lakossági távhő-hátralék megközelíti a 180 ezer forintot.

 

 

Az augusztus 31-ei állapot szerint 1,2 millió háztartás csúszott meg a villany-, 882 ezer a gáz, 172 ezer pedig a távhőszámla kiegyenlítésével – derül ki abból a válaszból, amit Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter adott Józsa István szocialista képviselő részére. Ezek tetemes részében persze csak a befizetési határidő rugalmas kezeléséről van szó. Az áramdíjjal tartozók kétharmada, a földgázszámlával adósak fele került az 1-30 napos hátralékkal bírók táborába, ám a távhőszolgáltatónak tartozók esetében az egyharmadot sem éri el ez az arány.

 május végi adatokhoz képest ugyanakkor  számottevően csökkent a díjhátralékos energiafogyasztók száma, részben az egyes szolgáltatók által nyújtott fizetési kedvezményeknek, részben a nyári időszak kisebb számláinak köszönhetően. A szolgáltatók korábbi tájékoztatása szerint a fizetési fegyelmet javítja, hogy tavaly 90 napról 60-ra csökkentették azt a határidőt, ami után kezdeményezhető a kikapcsolás. Amint arról beszámoltunk, a fűtési szezonban viszont újra jelentős növekedést prognosztizáltak az érintett társaságok.

A kikapcsolással fenyegetett háztartások száma az augusztus végi adatok szerint bőven meghaladta a háromszázezret, illetve tizedennyi nem lakossági fogyasztó van 60 napot meghaladó késedelemben, legalább egy szolgáltató felé. (Egy-egy fogyasztó egyszerre akár háromfelé, a gáz-, az áram- és a távhőszolgáltatójának is tartozhat.) Összesen 84,3 milliárd forintot várnak tőlük a szolgáltatók.

A 60 napon túli lakossági tartozások
Energia Hátralékosok (ezer) Tartozás (Mrd Ft) Átl. tartozás (eFt)
Áram 336,3 17,5 52,0
Földgáz 325,2 19,0 58,4
Távhő 108,3 19,1 176,4
Forrás: NFM

Ami a háztartásokat illeti, többé-kevésbé igaz az az összefüggés, hogy minél régebbi a tartozás, annál magasabb az átlagos követelt összeg. Azoknál, akik 61-90 napos elmaradásban vannak, 46,5 ezer forint a villany-, illetve 34,3 ezer forint a gázszolgáltató által követelt átlagos összeg, míg a több mint egy éve tartozók esetében ez már 70 ezer forint körüli. A távhő esetében jóval nagyobb az átlagos tartozás, az egy éven túliaknál megközelíti a 340 ezer forintot.

A nem lakossági fogyasztóknál természetesen jóval nagyobb hátralékokról van szó. A 60 napon túli tartozások átlaga itt is a távhőszolgáltatók felé a legnagyobb, megközelíti az 1,13 millió forintot, míg a gáz- és áramszolgáltatók átlagosan több százezer forintot követelnek egy-egy hátralékos ügyfelüktől. A kormány döntése alapján október 15. és április 15. között, a fűtési szezon alatt egyes közfeladatot ellátó állami és önkormányzati intézményeknél tilos kikapcsolni a közműveket.

A 60 napon túli nem lakossági tartozások
Energia Hátralékosok (ezer) Tartozás (Mrd Ft) Átl. tartozás (eFt)
Áram 23,6 7,6 320,9
Földgáz 33,2 14,5 438,0
Távhő 5,8 6,6 1128,9
Forrás: NFM

Forrás: http://m.napi.hu/magyar_gazdasag/dobbenetes_adat_csaladok_szazezreinel_kapcsolhatjak_ki_az_aramot_es_a_gazt.538582.html

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük