Dr. Nemény András: „Nekünk az emberek véleménye mindig fontos, nem csupán választásokkor”

Az összefogásnak köszönhetően több nagyvárosban reális esély van arra, hogy a Fidesz-kormány helytartóját igazi polgármesterre cseréljék a választók. Szombathelyen, Debrecenben, Szolnokon, Miskolcon, Hajdúszoboszlón kérdeztük meg a jelöltet kiegészítve Németh Angélával, aki a 15. kerületben a tavalyi időközin leváltotta a Fideszt, neki az újraválasztás után, kellő testületi támogatással lehet esélye nagyobb fokozatba kapcsolni a kerületet.

Dr. Nemény András, az Éljen Szombathely polgármesterjelöltje Szombathelyen.

Munkások Újsága: A kormány sok döntése az önkormányzatiság kiüresítését szolgálta, nincs ráhatás iskolákra, utakra, kevesebb helyi adóval gazdálkodhat, hogyan és miként lehet a választóknak mégis elmondani, hogy itt helyben kell a sorsunkról dönteni, és az nem irány, hogy a Fidesz alá fekszik a város?

Dr. Nemény András: Azért egy önkormányzatnak még mindig jelentős mozgástere van, főleg egy megyei jogú város esetében. Elég csak példaként a költségvetésre gondolni, amelyet az idén már az ellenzéki többség tudott megalkotni, köszönhetően annak, hogy a Fidesz az év elején elvesztette közgyűlési többségét Szombathelyen. Duplájára, egymilliárd forintra emeltük az utakra és járdafelújításokra szánt költségvetési előirányzatot, külön alapot hoztunk létre játszóterek létesítésre és felújításra, valamint támogatjuk a város civil, sport és kulturális életét úgy, hogy ehhez nem kellett más, mint hogy átgondoljuk és racionalizáljuk a város gazdálkodását. A fejlesztések már el is indultak, és ezt tapasztalhatják a szombathelyiek is, nincs olyan hét, hogy ne készülne el valamilyen új fejlesztés, vagy felújítás a városban. De példaként említhetném Szeged, vagy itt a megyénkben Celldömölk és Répcelak példáját, valamennyi ellenzéki városvezetéssel és kiváló eredményekkel büszkélkedhet.

Szóval nem a Fidesztől függ egy város sorsa, hanem attól, hogy a városvezetés megfelelően végzi-e a munkáját, tud-e forrásokat hozni a városba, illetve azokat megfelelően tudja-e felhasználni.

Dr. Nemény András, az Éljen Szombathely polgármesterjelöltje szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Kodolányi János Főiskolán végzett német-kommunikáció szakon. Ezt követően a Pécsi Tudományegyetemen szerzett jogász diplomát. 2005 és 2006 között a Vas Megyei Önkormányzat tagja, a jogi bizottság elnöke volt. 2006 után a szombathelyi önkormányzatban tevékenykedett képviselőként, miközben frakcióvezetői feladatokat is ellátott. 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő, majd 2014-től ismét szombathelyi képviselő. 43 éves, nős, két gyermeke van.

MUON.HU: Melyik az a három témakör Szombathelyen melyhez legelőször lát majd neki polgármesterként?

dr. N.A: Út- és járdafelújítások, a parkolási gondok enyhítése a városban, a szombathelyiek bevonása a város vezetésébe.

MUON.HU: Van-e olyan konkrétum, amit már most meg tud ígérni?

dr. N.A: Hogyne, ezt már meg is tettem programomban. A már említett út- és járdafelújítási programot az idei év példája nyomán folytatni fogjuk. Vállaltam, hogy 1000 új parkoló létesítése mellett 1000 fát is ültetünk Szombathelyen, mivel a klímaváltozás elleni küzdelem is nagyon fontos számunkra. Kifejlesztettük és a városlakók rendelkezésére bocsátjuk a Szombathely Appot, mellyel gyorsabbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a problémák bejelentése és nyomon követése, ezzel egyidejűleg gyorsreagálású csoportot is létrehozunk ezek megoldására. Ezen az applikáción keresztül ugyanakkor ki tudjuk kérni a szombathelyiek véleményét is a fontos döntések előtt. 200 új bérlakást, valamint idősek otthonát fogunk építeni, közterületeken elérhetővé tesszük az ingyenes WiFit, valamint az első két órát ingyenessé tesszük a jelenleg fizetős parkolózónákban is.

Mindezeken túlmenően átalakítjuk a parkfenntartás rendszerét is, mert az jelen formájában elfogadhatatlan. A tömegközlekedés átalakításával egyidejűleg a kerékpárút hálózatot is bővítjük, hogy így csökkentsük a közlekedési nyomást az utakon.

MUON.HU: Az uniós pénz ömlik az országba, hogyan próbál változtatni a kormány által irányított támogatások rendszerén?

dr. N.A.: Ahogy már említettem, nem minden a kormánytól függ, hanem elsősorban az alkalmas és rátermett városvezetéstől. Kevesen tudják például, hogy az összes magyar város közül Szeged tudta a legtöbb fejlesztési forrást megszerezni a városnak annak ellenére, hogy ellenzéki városvezetése van. Jó ötletekre és pályázatokra van szükség, valamint arra, hogy az ember tudja, hol és mire érdemes pályáznia. Ez inkább ügyesség, mintsem párthoz kötődés kérdése. Ne felejtsük azt sem, hogy számos lehetőség van arra is, hogy közvetlenül pályázzunk uniós forrásokra.

MUON.HU: Mit gondol, tud közvetlenül pályázni Szombathely uniós pénzekre?

dr. N.A. Ebben egészen biztos vagyok. Nemrég tértem haza Brüsszelből, ahol több uniós biztossal is lehetőségem nyílt tárgyalni a Szombathely számára érdekes közvetlen pályázati lehetőségekről. Nem kérdés számomra, hogy jól átgondolt projektjeink révén nagyon sok támogatást tudunk majd biztosítani a városnak.

MUON.HU: Mit gondol a részvételi költségvetésről? Fontosnak tartja, hogy mintegy helyi népszavazásként a költségvetést érintő kardinálisabb döntésekben a ciklus alatt is kikérje a választók véleményét?

dr. N.A. Nagyon fontosnak tartom a választókkal történő rendszeres és érdemi kapcsolattartást. Pontosan erre szolgál majd a már hivatkozott Szombathely App döntésvéleményező funkciója is. De ezen kívül éppen idén augusztusban rendkívüli közgyűlést kezdeményeztünk, és meg is szavaztuk azt a módosítást, amely Szombathelyen 10.000 főről 6.350 főre csökkentette a helyi népszavazások kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát annak ellenére, hogy a Fidesz frakció nem támogatta ezt a javaslatunkat.

Nekünk az emberek véleménye mindig fontos, nem csupán választásokkor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük