Drámai munkanélküliségi adatok májusban – nem állt meg a kirúgási hullám

munkahelyiterror007
Májusban az előző hónaphoz képest tíz, a megelőző évhez viszonyítva pedig több, mint negyven százalékkal 363 ezer fölé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) hétfőn közzétett adataiból.

4.6 millió munkavállaló 8 %-a vált munkanélkülivé.

A G7 gazdasági hírportál összesítése szerint utoljára több mint négy éve volt ez a szám ilyen magas. A helyzetet rontja az is, hogy 160 ezren már nem jogosultak állami segítségre, mert már túl vannak a 3 hónapos munkanélküli segélyen, így a hivatalos statisztikai adatokban sem jelennek meg.

A koronavírus-járvány kezdete óta eltelt három hónapban 180 ezer embert rögzítettek álláskeresőként, ami nagyjából 80 ezerrel több a szokásosnál.

Májusban a legtöbben a fővárosban veszítették el az állásukat. Budapesten egyetlen hónap alatt több mint negyedével nőtt a rendszerben rögzítettek száma, az egy évvel korábbinál pedig már 81 százalékkal szerepelnek többen a rendszerben. Győr-Moson-Sopronban megyében sem jobb a helyzet. Ott például majdnem négyszer annyi álláskereső van jelenleg, mint amennyi 2019 májusában volt, nem függetlenül az ausztriai leépítési hullámtól.

Az újonnan regisztrált álláskeresők közül korábban 11 ezren dolgoztak a kereskedelem és vendéglátás területén és 13 ezren végeztek valamilyen egyéb szolgáltatást. A szállodaiparban ráadásul ez még korántsem a vége a leépítési hullámnak- írja a G7.

  •  
  •  
  •  
  •