Drasztikusan csökkenhetnek a nyugdíjak

megtaki 2015

Egyre kisebb nyugdíjat tud majd fizetni az állam az NN Biztosító számításai szerint. Ma Magyarországon az átlagos induló nyugdíjak az átlagkeresetek 83,3 százalékát teszik ki, 2030-ra viszont a helyettesítési ráta 76, 2050-re pedig 65,5 százalékosra csökken majd. Ez azt jelenti, hogy egy manapság átlagosnak számító, 132 ezer forintos induló nyugdíj jelen értéken számolva 2050-ben már csak 102 ezer forint lesz.

A népességen belül egyre nő az idősek aránya, az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2060-ban már csupán két munkaképes korú, 15–64 éves ember jut majd egy 65 év fölöttire – mondta Cornelia Coman, az NN vezérigazgatója. A várható élettartam is nőni fog, a 2011 után született gyerekek harmada megélheti a 100. életévét, a 80 évesnél idősebbek aránya pedig a duplájára nő. A szendvicsgenerációra, vagyis a 30–60 éves korosztályra pedig, amely egyszerre neveli a gyerekeit, és támogatja az idős szüleit, a jelenleginél is nagyobb terhek hárulnak majd.

Ebben a helyzeten az öngondoskodás, a nyugdíjasévekre való felkészülés még fontosabbá válik. A legalább 120 ezer forintos nettó jövedelemből élők 6 százalékának van nyugdíjbiztosítása. Ez alacsony arány, de jónak számít a mostani nyugdíjasokhoz képest, akiknek mindössze 2 százaléka rendelkezik az állami nyugdíj mellett kiegészítő forrással.

Forrás: Világgazdaság

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük