Dübörgünk – 900 milliárd forint hitelt vett fel a kormány

Magyarország 2,5 milliárd euró (900 milliárd forint) hosszú lejáratú hitelhez jutott a múlt héten, az Államadósságkezelő központ szerint 2021-ben lejáró devizahiteleket finanszírozná ebből az ország, ennek ellentmondva Orbán pénteken a tervezett uniós beruhazások B terveként beszélt a brutális hitelről.

“Magyarországon a következő évekre tervezett beruházások akkor is megvalósulnak, ha nem lesz megegyezés a koronavírus miatti helyreállítási csomagról.” – így Orbán.

Egyes elemzők szerint Orban tudatosan készült a blokkolás utáni időkre, ezért az állam finanszírozásához szükséges összeget az unió helyett a piacokról próbálja előteremteni. 900 milliárdot már sikerült is.

Az Államadósság Kezelő Központ közleményében  az olvasható, hogy Magyarország 1,25-1,25 milliárd euró értékben bocsátott ki tíz- illetve harmincéves futamidejű kötvényeket. Ilyenkor a kötvényt megvásárló befektető (hitelező) pénzt ad kölcsön az államnak, aki kamatostól visszatéríti a kölcsönvett összeget is.

A november 12-i kötvénykibocsátásból befolyó összeget is az általános finanszírozási célok mellett a 2021. évi devizalejáratok előfinanszírozására tervezi felhasználni az ÁKK a részletesebb közleménye szerint.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •