Dupla átverés az augusztusi dupla családi pótlék

Ha már bejelentették, fizessék is ki a plusz egyhavi családi pótlékot – követeli a kormánytól az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó szerint legalábbis szimpla átverés, amit a kormány művel a magyar családokkal. A szocialisták országos elnökségének tagja erős felháborodással a hangjában beszélt arról, hogy a humántárca parlamenti államtitkára augusztusra dupla családi pótlékot ígért az iskolás korú gyermekek szüleinek, azt azonban nem tette hozzá, hogy a következő hónapban semmit nem kapnak. A szeptemberi nulla egyenlő a nullával, ahogyan Rétvári Bence értéke is – értékelte a helyzetet a baloldali politikus, aki hozzátette, hogy ha a kormány nem adja meg magától a félrevezető módon beharangozott plusz juttatást, azt a parlament szeptemberi indulásakor ő fogja kezdeményezni.

Bangóné Borbély Ildikó arra is emlékeztetett, hogy a szocilista kormányzás idején, 2002 és 2005 között valóban kaptak egyhavi plusz családi pótlékot a gyermekes családok, 2006-ban pedig megduplázták az ellátás összegét. A Fidesz ugyanakkor már nyolc éve változatlanul hagyta a 2 millió gyermek után alanyi jogon járó támogatást, ahogy nem emelt a szociális ellátások alapösszegén, a nyugdíjminimumon sem, miközben egy sor támogatást megvont a rászorulóktól.

Bangóné egyébként nemrég körkérdésben tudakolta a minisztériumok vezetőitől, vajon hányan kapnak náluk iskolakezdési támogatást, ami valóban plusz juttatást jelent a családoknak. Az írásbeli kérdésre adott válaszokból az derül ki: ott sem adnak feltétlenül, ahol ezt megtehetnék. Nem ad egy fillért sem alkalmazottainak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a külügy, a földművelési és a nemzetgazdasági tárca, a kancellária és a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Máshol eközben olyan belső szabályzatot írtak, amely lehetőséget teremt az iskolakezdés előtti pluszpénz kiosztására, de teljesen tárcánként eltérő összegekben. A Belügyminisztérium közszolgálati szabályzata alapján például július végéig gyermekenként 19 325 forintos beiskolázási segélyt kapott 30 alkalmazott. Az Igazságügyi Minisztérium vásárlási utalványt adott 143 munkatársának gyermekenként nettó 25 ezer forint értékben, a honvédelmi tárca pedig a tanév-indítási támogatásnak nevezett bruttó 37 ezer forintos “segélyt” az állományába tartozó alkalmazottaknak és katonáknak is kiutalja, a hősi halottak gyermekei dupla összeget kapnak. Mivel idén még nem zárták le a kiutalásokat, a tárca a tavalyi adatot közölte, amikor az állományból 6557 fő kapott ilyen támogatást.

A humántárca a pontos számok helyett azt írta a szocialista Bangóné kérdésére: a minisztérium ugyan nem ad iskolakezdési támogatást, de az Emmi közszolgálati szabályzatában szereplő juttatásokat kifizeti. Lefordítva: a cafetéria keret terhére ők is adnak utalványokat.

 

 

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1136987-dupla-atveres—a-nulla-akkor-is-egyenlo-nullaval

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük