Egészségügy: fegyverbe!

diaktuntetes02
Miközben idehaza elképesztő méreteket ölt a járvány, a magyar kormány feladni látszik az életek védelmével kapcsolatos álláspontját, s nyugodtan tűri a napi halálozási adatok egekbe szökését. Nincsenek sürgős beszerzései, intézkedései, inkább egyszerűen katonai rendet vezet be az egészségügybe.

Senkit nem szeretnék feldühíteni, csupán megjegyzem, hogy a katonai orvoslásnak van egy teljesen racionális, s egyben borzalmasan embertelen alapelve, hogy a legkevésbé sérülteket mentik legelőször, s a súlyos sebesültek várhatnak, amíg vagy meghalnak, vagy maguktól jutnak olyan állapotba, hogy érdemes nekik segíteni.

Hozzávetőlegesen ez a logika tör magának utat a nemrég teljes kormányzati és méla ellenzéki támogatással elfogadott törvény esetében is.

Ennek ugye az a lényege, hogy az orvosok kapnának (majd, egyszer, valamikor!) egy tisztességesebb fizetést, cserébe viszont alárendelni kötelesek magukat az egészségügyi parancsnokság kényének-kedvének.

Szinte látom magam előtt azt a soproni tüdőgyógyászt, aki mondjuk elvált, a gyereke épp bejutott valami normálisabb iskolába, sőt, most talán egy kicsit erősebb fizetésben gondolkodhat, ám szólnak neki, hogy a jövő héten Karcagon kell munkába állnia. Lakjon, ahol akar, hiszen majd a fizetése is nőni fog valamicskét, hagyja ott a hitelekkel agyonterhelt, de mégis létező kétszobás lakását, a gyereket vegye ki az iskolából, s uccu, irány az Alföld! (Csak úgy mellesleg említem, hogy az egészségügyi szakma az egyike azoknak, amely művelői esetében az elvált státusz a meghatározó.)

Nem véletlen, hogy az orvosok most eszeveszetten tiltakoznak.

Szinte kivétel nélkül. Mert érzik, hogy az új rendszerben teljesen át kell gondolniuk az életüket. A pályaelhagyás most őrületes lökést kap. Aki csak teheti, az első adandó alkalommal ki fog szállni az állami alkalmazásból, s irány a magánszféra, ami ha nem itthon, akkor külföldön várja. 10-15 ezer euróért persze már nem is akkora gond az iskolaváltás, hiszen abból igen jó oktatás szerezhető.

A magyar perspektíva pedig az, hogy az állami részen elképesztő orvosi és szakdolgozói hiány várható, aminek a következtében ha valaki tényleg gyógyulásra vágyik, az egyre gyakrabban és egyre mélyebben lesz kénytelen a zsebébe nyúlni, s persze közben azon fog fortyogni, hogy akkor minek is fizeti a TB-t, ami hovatovább semmilyen elérhető szolgáltatást nem fog nyújtani. Elvileg persze mindent mindenkinek, gyakorlatilag viszont szinte semmit senkinek.

Ezen a ponton fog beállni a háborúkban megszokott ellátási sorrend. Aki szociálisan jól van, azaz kevésbé sérült, az a pénzéért remélhet gyógyulást. A ruppótlan milliók viszont, nem utolsó sorban az idős emberek, pedig szép lassan kimúlnak, vagy ha mégsem, és ki tudják várni, a duzzadó várólistákat, akkor talán jutnak egy kis segítséghez. Talán.

Sokféle tüntetést láthatunk a tévében vagy a valóságban, de olyat aligha, amikor kitolt kórházi ágyakon, guruló infúziós állványokkal, járókeretekkel, lázasan vagy törött végtagokkal vonulnának az emberek az utcára. Ez most az egészségesek dolga lenne,

ha szunnyad bennük valamelyes szolidaritás, vagy akár csak a saját jövőjükbe pillantanak bele.

– bankski –

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Egészségügy: fegyverbe!”

Comments are closed.