Egy angol, aki vörös dalokat énekelve lett sztár Kínában

7cf00c001ba14019b570f06d8f7bb023

Brit akcentussal kínaiul folyékonyan beszélve, Iain Inglis kínai népszerű televíziós műsorokban mint kommunista dal énekes vált ismertté.
Inglis először 2004 novemberében egy helyi televíziós vetélkedőben tűnt fel Suzhouban, Mao kis vörös könyvét szorongatva és mozgalmi dalokat énekelve. Ekkor még angoltanárként dolgozott.
Már akkor elég jól tudott kínaiul, ami segített neki tisztán kiejteni a dalszöveget, ahogy menetelést mímelt, egyik kezével a szívén, míg másikat hátralendítette.
Előadói státusza új szintre emelkedett, miután benevezett a Kínai vörös dal versenyre, amelyet egy Jiangxi tartománybeli televíziós csatorna szervezett. Az adást követően Inglis elkezdett felkéréseket kapni a helyi hatóságoktól a tartományban, amely a Kínai Kommunista Párt bölcsőjének tekinthető.
Hírneve új csúcsokat ért el, miután 2012-ben Sanghajban az egyik legnagyobb kínai tehetségkutató produkcióban is fellépett. Az év októberében még a Kínai Központi Televízióhoz is meghívták, hogy részt vegyen egy olyan műsorban, ahol az ország új feltörekvő csillagait keresik, hogy azután szerepeljenek a Tavaszünnepi gálaműsorban, Kína legnézettebb családi televíziós eseményében.

Ugyanakkor szereplései Kína legnépszerűbb szórakoztatóműsoraiban valószínűleg mozgalmi dal előadói karrierjének csúcsát jelentették. Fényes jövője ugyanis halványodni kezdett, miután Chongqing egykori vezetőjét, Bo Xilait politikai botrányok közepette megfosztották tisztségeitől 2012 elején. A Bo által szorgalmazott, Chongqingban különösen élénk mozgalmi dal láz hirtelen kihűlt. Előadásokat mondtak le, és Inglist is egyre kevesebb helyre hívták.
Miután felmondott a sanya-i Yalong-öbölben fekvő hotelben, ahol korábban dolgozott, Inglis szabadúszóként turisztikai promóciós videók készítésével kezdett foglalkozni. Tervezi, hogy egy napon saját nyelviskolát nyit, de addig is szívesen gondol vissza mozgalmi dal előadásaira és gondozza egy szobában összegyűjtött szocialista relikviáit.

Az első kínai vörös dal, amit Inglis megtanult, a Szocializmus jó című dal volt. Az azt tartalmazó Video-CD-t még 2003-ban vette, amikor turistaként a Hubei tartománybeli Wuhanban járt, még mielőtt Kínába költözött volna. „Akkoriban még nem ismertem a vörös dal kifejezést, és a legjobb kínai tudásomat elővéve próbáltam megértetni a lemezbolt eladójával, hogy szocialista dalokat akarok hallgatni. Ő megértette, és elém rakott 3 CD-t. Véletlenszerűen választottam közülük. A Szocializmus jó teljesen beleégett az emlékezetembe, mert egyszerű és ismétlődő a ritmusa.” – árulta el Inglis a Global Times tudósítójának.
Azonban nem ez volt az első vörös dal, amit Inglis megtanult. Az elsőt még szülővárosában, Cardiffban tanulta 15 évesen. A szovjet mozgalmi dalt az orosztanára tanította meg neki.
„A vörös dalok találtak meg engem. Nemcsak nyelvet, hanem történelmet is tanulhatok általuk. Nem vagyok profi énekes. Őszintén szólva, elég rossz énekes vagyok, csak a kommunizmus iránti érdeklődésem miatt éneklem őket.” – mondta Inglis. „Történelmileg nagyon jelentős eredményeket értek el.” – tette hozzá.
Elismeri, hogy idővel a vörös dalok éneklése többé vált egy egyszerű hobbinál, hiszen a fellépések pénz is hoztak a konyhára. „Egyszer kaptam ötvenezer jüant, de csak egyszer. Nem gazdagodtam meg ebből.” – mondta. Ötvenezer jüan több mint másfél millió forintnak felel meg.
Inglis korábbi fellépéseinek felvételein jól kivehető, ahogy a közönség tapsol és nevet, néhányan pedig egyenesen táncra perdülnek a zene ütemére. De a rivaldafényben lévő férfi kritika céltáblája is lett, amely felzaklatta kínai feleségét. Inglis visszautasította, hogy mutatványos majomnak bélyegezzék.
„Még mindig aránylag kevés külföldi van Kínában, és a megjelenésünk nézőket vonz a tévéműsoroknak.” – mondta Inglis, hozzátéve, hogy családja és barátai teljes támogatásáról biztosították őt a karrierdöntéseit illetően. Anyósa még a róla szóló cikkeket is gyűjti, és Inglis igyekszik minden cikkből beszerezni egy példányt, hogy anyósa kedvére tegyen.
“A legtöbb ember a közönségben viccesnek találja az előadásomat, de nem negatív értelemben. Csak érdekesnek találják, hogy egy külföldi az idősebb generáció dalait énekli.” – mondta. „A műsor szervezői pedig talán úgy gondolják, hogy jól néz ki, ha engem is színpadra állítanak, mutatva, hogy még egy külföldi is érdeklődik a vörös kultúra iránt.”
A Kínai vörös dal verseny szervezői Jiangxiban hasonlóképpen vélekedtek.
„Minden évben jelentkeznek külföldi résztvevők a versenyre,” – mondta az idei verseny egyik szervezője a Global Timesnak. „Tavaly az egyik külföldi versenyző az első száz helyezett közé került. A közönség nagyon pozitívan fogadta az ő előadásaikat. Kedvelték őket és nagyon szórakoztatónak találták, hogy egy külföldi kínai vörös dalokat énekel.”
A verseny szervezője azt is elmondta, hogy a műsor a Kínában élő külföldiek között is nagyon népszerű.
Minden siker ellenére, a hírnév nem mindig tart örökké. A vörös dalok előadóinak hallgatótábora fokozatosan morzsolódik le, és a külföldieknek – különösen az Inglishez hasonló amatőr énekeseknek – érdemes egy B-tervvel is rendelkezni az előadói pályafutás utánra. Miután majdnem egy évtizede él Kínában, Inglis sokkal inkább praktikus, semmint idealisztikus módon közelít kedvenc dalaihoz.
„Az idő múlásával egyre kevésbé szórakoztató vörös dalokat énekelni, különösen, ha egy nagy előadásról van szó. Ekkor megmondják nekem, hogy mit énekeljek és mit vegyek fel a jobb hatás érdekében.” – mondta Inglis.
A chongqingi vörös dal kampány végével Inglis nem tapasztalt drámai csökkenést felkéréseiben, mivel a legtöbb megkeresés Jiangxi tartományból érkezik, ahol továbbra is erős a vörös dalok tradíciója.
Ugyanakkor a Bo Xilai körüli tavalyi botrányok sok helyi kormányzati tisztviselőt elővigyázatosabb hozzáállásra késztettek a vörös dalokkal kapcsolatban.
„Felkértek, hogy vegyek részt Sanghaj egyik kerületének kampányában, a Vörös Dal Tehetség címemet használva 2012 márciusában, röviddel, miután felléptem a legnagyobb tehetségkutató műsorban.” – mondta Inglis. „A kampány arról szólt volna, hogy a Vörös Dal Tehetség azt mondja, hogy csináld ez, vagy csináld azt.”
Azonban később törölték a tervet, mert a helyi kormányzat hivatalnokai tartottak attól, hogy vörös dalokat használjanak a kampányukban.
Inglis jelenleg arra készül, hogy végleges letelepedési engedélyt szerezzen Kínában, és várja haza feleségét, aki Makaóban doktori címet készül szerezni.
„Továbbra is fogok vörös dalokat énekelni, de valószínűleg már nem közönség előtt.” – mondta Inglis.

Írta/fordította: Szabó Zoltán / forrás: hungarian.cri.cn

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük