Egy gondolat a József Atilla maraton kapcsán.

 

Az igen kedvezőtlen, szmogos barátságtalan hideg idő ellenére megrendezésre került – civil kezdeményezésre – a József Atilla maraton. Ennek során 48 órán keresztül mondanak József Atilla illetve hozzá kapcsolódó egyéb verseket a Kossuth téren. A rendezvény e sorok írása közben is zajlik. A megmozdulás békés tiltakozás az ellen a kormányzati terv ellen, hogy a költő szobrát el akarják innen távolítani.
A rendezvényem egymást váltják a színpadon a profi és amatőr előadók és a változó létszámú hallgatóság előtt verseket, megzenésített verseket vagy más ide illő produkciókat adnak elő. A fellépők nagy része természetesen József Attila művet ad elő, de elhangzanak kortárs vagy korábbi költők J.A -hoz kapcsolódó írásai is és néhányan néhány személyes mondatot is hozzáfűznek a produkcióhoz.

Az egyik fellépő megjegyzése a nézőkből egy kis ellenérzést váltott ki, ő ugyanis valami olyasmit mondott, hogy talán a költő szobra tényleg nincs jó helyen az országház mellet, inkább lenne a helye valahol a Ferencvárosi rakparton…

Ha kicsit bele gondolunk tényleg van – nem is kicsi disszonancia – József Atilla szellemisége és a között ami jelenleg a parlamentben folyik. Az ország házát a jelenleg benne folyó tevékenység tényleg olyan mértékben megalázza, hogy az most nem méltó arra, hogy József Atilla szobra mellet álljon! Ő ha ma élne, hangos ellensége lenne azoknak az uraknak akik most ott pöffeszkednek.

Idézzük csak fel a mércét amit a költő állított elénk:

…..

Én túllépek e mai kocsmán,
az értelemig és tovább!
Szabad ésszel nem adom ocsmány
módon a szolga ostobát.

Ehess, ihass, ölelhess, alhass!
A mindenséggel mérd magad!
Sziszegve se szolgálok aljas,
nyomorító hatalmakat.

….

József Attila: ARS POETICA

Nos ennek a mércének bizony messze nem felel meg a parlamentben végzett tevékenység (a munka szót nem szívesen használnám erre).

Ezt az ellentmondást valóban fel kellene oldani! Meg kell változtatni a parlament működését,abban a nép érdekeit kell képviselni, „közös dolgainkat kellene végre ott rendezni”, hogy az ország háza újból méltó legyen arra, hogy József Atilla szobra mellet álljon!

Utopszkij

A szerző mobil telefonnal készült amatőr videói a rendezvényről (elnézést a minősíthetetlen minőségért)

http://bambuser.com/v/2140376

http://bambuser.com/v/2140340

 


 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük