Egy hónap alatt 785.5 milliárdos hiány jött össze

Minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki idén júniusban a magyar központi költségvetésben, 785,5 milliárd forintos, és mivel a megelőző hónapokban is masszív deficitről számolt be a Pénzügyminisztérium a koronavírus-válság hatására, így a félév végére már ötször akkora a deficit, 1837 milliárd forint, mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett – írja a Portfolio.

Azóta persze már a tárca előrejelzése is jócskán változott, májusban 1890 milliárdos éves hiányt vázoltak. Az, hogy június végéig összesen 520 milliárd forintot költött a kormány a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre, jól mutatja, hogy tényleg felső korlát nélkül megy a költekezés a járvány időszakában.

A mostaninál kisebb, de szintén bődületes deficit volt még 2017 júniusában: 697,9 milliárd forintos.

Nagy különbség a múltbeli rekordokhoz képest, hogy míg a két említett korábbi hiánynál a megelőző hónapban rendre 2 milliárdos többlet, illetve 90,9 milliárdos deficit alakult ki, most viszont már a járvány kezdete óta masszív deficit adatokat közöl a tárca: márciusra 577 milliárdosat, amit aztán áprilisban követett egy pluszos hónap (104,5 milliárd), majd májusban egy 324 milliárdos deficit következett.

Az időszak valószínűleg a magyar gazdaságtörténet legnagyobb eladósodási időszakakként vonul majd be a történelemkönyvekbe.

A PM eredetileg idénre a központi költségvetésben 367 milliárdos deficittel számolt, a járvány hatására áprilisban 1601 milliárdosra növelte az előrejelzését, majd májusban 1890 milliárdosra. Ehhez képest tehát az első félév alatt összejött 1837 milliárd.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a második félévben akár 400-800 milliárd forintos deficit is kialakulhat, ezt a válság akár fokozhatja is. Közben viszont remélhetőleg a Brüsszelből érkező EU-s átutalások felpörögnek év végéig, így az EU-s pénzek itthoni kifizetése és Brüsszeli átutalásának egyenlege várhatóan nem generál az év egészét tekintve érdemi deficitet (most még mintegy 500 milliárddal rontja az első félévi egyenleget).

Mindez már azt jelenteti, hogy a PM által legutóbb tervezett 3.8 százalékos éves hiány 5 százalék felett is lehet 2020-ban.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •