Egy közelgő centenárium felé

marx feje

A minap korrekt kis írás látott napvilágot Bödők Gergely jóvoltából, aki a Tanácsköztársaság közelgő centenáriuma alkalmából a történettudomány (és tágabban vett rokon területei) előtt tornyosuló feladatokat összegezte.

A szerzővel csak egyet érhetünk, amikor az új kutatások fontosságára hívja fel a figyelmet. Mi magunk mindössze egy szempontot emelnénk ki: mivel a szakmai diskurzuson jócskán túlmutat 1919 jelentősége, ezért érdemes volna összehasonlítani 1919 és 1948-49 viszonyát – már amennyiben az akkor kiépülő Rákosi-rendszer előképeként a tanácsköztársaságra hivatkozott. Egy komolyabb elemzés könnyen bemutathatná, hogy a két munkáspárt egyesülése és viszonya más és más volt a két korszakban.

Az elsővonalbeli szociáldemokrata vezetők ugyan sokan kommunistává térek, de ugyanakkor Kunfi és Böhm komolyan kritizálták a kormányzótanács egyes intézkedéseit. Arról újabban keveset beszélnek, hogy szociáldemokrata fellépésre oszlatták fel a „Lenin-fiúkat” vagy arról, hogy Landler kétségbeesetten javasolt földosztást a vég óráiban. Mint ismeretes a Felszabadulás után a földreform (valójában forradalom) megelőzte a két párt kényszerű „egyesülését”.

Írását Bödők azzal fejezte be, hogy a közelgő évforduló az új alapkutatások fényében esetleg új szintézis is szülhet. E sorok írója szeretné hinné, hogy a történettudomány segítségével rendezni lehetne a ma is gyilkos indulatokat, de jelen pillanatban az ország mentális állapotából kiindulva már látom magam előtt a következő könyvecskéket (és más egyebeket) az alábbi címekkel:

Történészi összefoglalók:

Rémuralom Magyarországon. (Szerk. Sicc Mária és Szakállas Sándor) Vérittas Intézet, Bp., 2019.

Bukás, forradalom, konszolidáció. (Szerk. Romhalmaz Ignáciusz) Ízisz Kiadó. Bp., 2019.

A progresszió útja és tévútja 1919-ben. (Szerk. Fövenyes György) Holdvilág Kiadó, Bp., 2020.

Publicisztikák:

Furmány Ferenc: Nemet mondunk Kun Bélára! Álló Világ 2019. március-április

München Zsolt: Patkánylázadás. Magyar Hírverő

Tamás Gáspár Menyhért Miklós Boldizsár: A farkába harapott kígyó. Tanulságok 1919-ről 2019-ben. Suttogó / 3000 /861 perc vagy akármi más. Rövidítve: Népszabó hétvégi melléklet.

Komoly Péter: Lenin macskája és más mesék. Magyar Citrom

Egyebek:

„Az egésznek nem volt semmi értelme!” Pimpf András interjúja Tyurtyák Jánossal. Heti Kérdés.

Vladiszló Ferenc: A métely. Az 1919-es szabadkőműves összeesküvés rejtett szálai. Visszhang TV

Besenyő Miklós: Guruló rubelek. Az 1919-es puccs megszervezése. Rémhír TV

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük