Egy “lázadó” a Castro családban

castrom

A pittsburghi egyetem mellett működő Latin-amerikai Tanulmányok Egyesületének a meghívására Mariela Castro Espin, Raul Castro kubai elnök lánya, Fidel unokahúga mintegy ötven tudós társaságában az USA-ba látogatott. A küldöttség tagjai résztvettek az Egyesület közelmúltban rendezett, San Franciscó-i kongresszusán. A rendezvény jelmondata, „Latin-Amerika függetlensége a harmadik évszázad felé tart” volt. Mariela, „ A szexuális sokszínűség politikai oldalról nézve” címmel tartott előadást.

Mariela Castro a havannai Szexuális Nevelési Központ (CENESEX) igazgatója és az úgynevezett LGBT csoportok (leszbikus, gay, biszexuális, transzvesztita) jogaiért folytatott küzdelem egyik elismert harcosa. A Központ országos kampányt folytat az AIDS fertőzések megelőzése érdekében is. Mariela Castronak tizenhárom tanulmánya, és kilenc szakkönyve jelent meg. A szexuális kisebbségek helyzete iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a homofóbía elleni világnap alkalmából, résztvett, a május 12-én Havannában rendezett felvonuláson is.

Mariela három évvel a forradalom győzelme után született, és az új generációt képviseli. 2007-ben elhunyt édesanyja, Vilma Espin a Nőszövetség elnöke volt, akit a külföldi média gyakran „first ladynek”, az ország első asszonyának nevezett. Mariela Castro fiatalkori lázadását mutatja, hogy a családi hagyományok folytatását jelentő politikai pálya helyett, a pszichológiát választotta hivatásának. Férje, Paolo Titolo olasz származású fotóművész, akitől két gyereke van. Egy lánya az előző házasságából származik. Szereti a társasági életet, kedveli színházat. Gyakran lehet egy kisvendéglőben esténként látni, amikor családjával együtt vacsoráznak.

Mariela Castro máig tartó első munkahelye a Szexuális Nevelés Központja, ahol különböző beosztásokban dolgozott. A hatalom korábban elszigetelte a homoszexuálisokat, ami Mariela szerint „súlyos hiba” volt. Nagy érdeme, hogy meggyőzte édesapját és más döntéshozókat, hogy ezen a helyzeten változtatni kell. A Szexuális Nevelés Központjának a kezdeményezésére, a parlament 2008-ban olyan törvényeket fogadott el, amelyek lehetővé teszik az egyneműek házasságát, a nemiség megváltoztatását jelentő műtétek elvégzését, gyerekek örökbe fogadását és az öröklést. A másság elfogadásában, Kuba más országoknak is példát mutatott.

A Miamiban megtelepedett szélsőséges kubai emigráció és a republikánusok élesen támadták a washingtoni adminisztrációt, mert beutazási vízumot adtak a kubai államfő lányának. Marco Rubio, floridai szenátor szerint, Mariela „az USA elleni propagandára használja fel” a tanácskozáson való részvételét. Több amerikai lap azt a kérdést tette fel, hogy nevének súlya vagy valami más miatt támadják a konzervatív körök dühödten a tudóst. Az „ultrák” „elfeledkeztek” arról, hogy a kubai vendég George Bush elnöksége idején, 2002-ben is kapott vízumot, és ez a második amerikai útja.

A Nuevo Herald helyi lap tudósítása szerint, a San Franciscó-i Központi Kórházban tett látogatása során Mariela Castro megkérdezte hallgatóságát, „miért tűrik el, hogy a kubai maffia egy csoportja megfoszthassa az USA állampolgárait a Kubába történő utazás jogától?” „Önök sok millióan állnak egy lelkiismeretlen kis csoporttal szemben…. harcunkat nemcsak a kubaiak, de az amerikaiak jogaiért is folytatjuk”. Kijelentette, hogy a maffia akadályozza a két ország közötti kapcsolatok a fejlesztését.

Mariela Castro gyakran találkozik a külföldi sajtó képviselőivel. Nyilatkozataiban támogatja a Kubai Kommunista Párt által kezdeményezett gazdasági modellváltást, és határozottan kiáll a részvételi demokráciát erősítő szocialista út mellett. Kuba és az USA kapcsolatában a novemberben tartandó amerikai elnökválasztásig érdemi változás nem várható, de Mariela szakmai felkészültsége és humanista kiállása elgondolkoztatta vendéglátóit is. Lehet, hogy látogatása egy kiskaput nyitott a két ország közötti nehezen induló párbeszédhez.

FORRÁS: A MI IDŐNK

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük