Egy mindenkiért, mindenki egyért – titkos közvéleménykutatást szerzett meg a MUON

A Delphoi Vote Research elkészítette a 2021. márciusi elemzését a pártpreferenciákról. Az elemzés titkos, azonban a Munkások Újsága beletekintést nyert, s a következő összegzést teszi.

Márciusban valamelyest nőtt a kormánypártok támogatottsága, kiváltképp az idősek körében. Ők a leginkább elégedett korcsoport, hiszen a nyugdíjukban nem következett be negatív változás, az oltást viszont javarészt felvehették. Az aktív korú lakosság esetében a kormány iránti rokonszenv (gyűlölet) változatlan, azaz a korábbi csökkenés megállt, mert a lefagyasztott március utáni tömeges állásvesztések hatása még nem mutatható ki. Aki korábban sem tudott normálisan megélni, az ezután sem lesz képes erre, viszont táboruk hamarosan bővül, s várhatóan egyre dühösebbekké válnak. Az indulatokat tovább növelheti az oltási káosz. A fiatalabbak azonban már most tömegesen fordulnak el az orbáni politikától, mert nagyon elégedetlenek a bezártságukkal.

A pártok támogatottsága a választókorú népesség körében:

A hatpárti, polgári liberális ellenzék (Egyesült Polgári Ellenzék – Nemzeti Összefogás Kormánya, azaz EPE/NÖR) tartja pozícióit. A csoporton belül kiugró a Jobbik iránti szimpátia bővülése, amely folyamat elsősorban a liberális sajtó, illetve a Soros György által finanszírozott szervezetek médiaerejére, illetve Gyurcsány Ferenc mámorára támaszkodik. Figyelemre méltó, hogy az EPE/NÖR önkormányzati politikusai egyre-másra inkább a Kossuth térre kacsingatnak.

A pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében:

Aktivizálódnak tehát a közös jelöltek is. A Facebookon jól követhető módon az előválasztás majdani győztesei már most őrült összegeket költenek reklámra, amely beruházások megtérülése arra épül, hogy a hat párt valamennyi választókerületben csak az előre lemutyizott jelölt mögé sorakozik fel az előválasztásokon, illetve utána, ám a nép szórakoztatása kedvéért viszont egy-két tuti bukót is melléjük állítanak látszólagos versenytársnak.

Ha csak a NER és a NÖR indulna a választásokon:

A bizonytalanok tábora hangyányit csökkent. Az immár mégis pártválasztók a kormánypártok felé mozdultak el.

A kispártok világában egyedül az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom számíthat az 5 %-os országgyűlési küszöb áttörésére. Új belépő a Ti Hazátok Párt.

Az egyes politikusok iránti bizalom és rokonszenv sem sokat változott, kivéve Jakab Péter előretörését. Mégis, az ISZOMM kifejezett kérésére a DVR Szanyi Tibort hozta ki legesélyesebb miniszterelnök-jelöltnek. Eszerint Szanyit a választópolgárok 55 %-a támogatja, 44 % közömbös és csak 1 % utasítja el. Őt követi Orbán Viktor 43 %-os rokonszenv-indexszel, majd Karácsony Gergely és Jakab Péter egyaránt 42 %-kal. Dobrev Klára 33, Fekete-Győr András 22, Márki-Zay Péter pedig 11 %-ot ért el.

Lehetséges miniszterelnök jelöltek népszerűsége:

A DVR márciusi kutatása – más intézetekhez hasonlóan – változatlanul nem vette számításba a határon túli szavazatok mindent eldöntő hatását, t.i. ez majd kizárólag a kormány nyomdai, illetve szavazatszállítási kapacitásain múlik.

Módszertan:

A mintavétel 2021. március 32-én zajlott, három lépcsős, nem véletlen mintavétellel, mert meg kellett keresni a Závecz Research által megkérdezetteket. A módszertan 1000, illetve 5000 fős mintán alapszik – mikor hogy. A mintavételt azonban szinte mindegyik kutatóintézet számára a Závecz Research végzi, ám a kérdések és az adatok feldolgozásában más-más algoritmusok működnek. A DVR az amerikai-japán Knowledge Appropriation Management University (KAMU) politikai jövőkutatási modelljét használja, amelynek tudományos értéke a nemzetközi standardok szerint azonos a többi magyar kutatóintézet által használt módszertanokkal. A DVR-KAMU hibahatára a megszokott +/- 3-3,5 %-os sávon belüli, konkrétan 1 Pí, azaz 3,14 %. Ennek megfelelően a közölt adatok és a valóság közti különbség akár bő 6 % is lehet.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •