Egy nemzedék a várólistán

Az elöregedő nyugati társadalmaknak, amelyekben egyre kevesebb a gyermek, újfajta társadalmi problémákkal kell szembenézniük. Az évezredes recept szerint a fiatalok politikai, gazdasági és kulturális trendeket teremtenek, lázonganak vagy szervezkednek – megpróbálják kivenni a szülők kezéből az irányítást, fel akarnak nőni, a maguk képére kívánják formálni a világot.

Amint a gyermekek száma zuhanni, és az általuk használt informatikai eszközök száma emelkedni kezdett, az évezredes működés megváltozott: a fiatalok nemzedékei elhagyták a közélet hagyományos színtereit, ahol az idősekkel szemben egyre nehezebben érvényesültek, és virtuális terekbe húzódtak vissza: szerverekre és plázákba. A lázadó energiák többé már nem formálják a világot: eljött a plázadás kora – működésbe lépett egy sajátos passzív rezinsztencia.

Az úgynevezett „mama-hotelekben” élő huszas-harmincas férfiak tömeges jelensége a szociológusokat és a családot tervező szingli nőket egyaránt foglalkoztatja. Ezt a társadalmi tünetet nagyrészt buta hóbortnak vagy szélsőséges konformizmusnak tekintik, és a szülők felelőtlenségét hangoztatják, holott a „mama-hotel” nem egyéni probléma, hanem az újabb nemzedékek kényszerű válasza a drasztikusan romló életesélyeikre.

Miközben a feminizmus lassan minden kitűzött célját eléri, a nők tömeges elférfiasodása fiatalemberek generációit tartja az anyjuk szoknyája mellett, ahol feltételek nélkül kapják meg a törődést, a gondoskodást, a női energiák jelentős részét. A „mama-hotelek” védettségében társkereső oldalakra regisztrálni a szexuális szükségletek kielégítésének szempontjából is alkalmasabb, mint egy albérletben zajló párkapcsolat a maga ezer nyűgjével. Több és változatosabb aktusra nyílik így mód, miközben nem kell vesződni a mosogatással, a takarítással meg a rezsivel – logikus választás.

Egy mai fiatal a munkaerő- és az albérletpiacon egészen más lehetőségekkel találkozik, mint tizenöt vagy húsz éve. Európa-szerte a fiatalok körében a legnagyobb mértékű a munkanélküliség, nem várja őket élethosszig tartó, biztos állás, mint a szüleik meg a nagyszüleik nemzedékét, a család segítsége nélkül lakáshoz jutni pedig legtöbbjük számára lehetetlen. Hozzászoktak ugyanakkor egy globálisan fenntarthatatlan életmódhoz, amiről eszük ágában sincs lemondani, hiszen nap mint nap tudatukba veri a média, hogy boldoggá csakis a még több fogyasztás által válhatnak.

S nem csak az új nemzedékek nem akarnak felnőni – a középgenerációk sem hajlandóak megöregedni. A kultúra, az oktatás és a tudományos élet kulcspozícióiban ledönthetetlen falak magasodnak a fiatalok előtt. Ma egy nagydoktori címhez a döntéshozó pozícióban lévő idősek olyan feltételeket követelnek, amilyenek rájuk húsz-harminc évvel ezelőtt még nem vonatkoztak, és amelyeket még ma, több évtizedes tudományos háttérrel a hátuk mögött sem tudnának egykönnyen megugrani. A fideszes kultúrpolitika két emblematikus alakja, Fekete György nyolcvanhárom, Kerényi Imre hetvenkét éves. A balliberális oldal leghaladóbb szellemei: a nyolcvanhat éves Heller Ágnes és a nyolcvankét éves Konrád György.

Bizakodva tekintek a „mama-hotelekre”. A nyugdíjasokat leszavazni, generációs problémákat közéleti kérdésekké tenni demokratikus keretek közt lehetetlen, a nyuggerek tömegei ugyanis egyből elkezdik nyomatni a jól ismert passzív-agresszív mantrát arról, hogy akkor őket lövessék is a Dunába, és máris megszavazzák a kender kriminalizálását, a fiatal orvosok röghöz kötését vagy akár a kilépést az Európai Unióból. A „mama-hotel” intézménye az ezzel szemben tanúsítható ellenállás egyetlen bázisa. A gerontokrácia döntéshozóinak előbb-utóbb észre kell venniük, hogy az új nemzedékek képtelenek a szabályaik szerint élni és érvényesülni abban az országban, amelyik az elmúlt évtizedek során számtalan esélyt játszott el a felzárkózásra. Észre kell venniük, hogy a fiataloknak elegük van a rossz döntéseikből és a politikai démonjaikból, abból, hogy nem engedik az országot a huszonegyedik századba lépni.

Forrás: Szélsőközép

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük