EGY RENDSZERKRITIKUS PARLAMENTER: SCHEIRING GÁBOR

scheringgabor

Az elmúlt években aktív tagja voltál a keményen rendszerkritikus alterglob mozgalomnak. Egy jó közösség szerveződött, ami aztán nem a vörös, hanem a zöld alternatíva irányába fordult. Miért?

Magyarországon nincs hiteles baloldali nyelv.

Az alterglob mozgalom is részben emiatt nem tudott kitörni egy viszonylag szűk körből. A magyar újkapitalizmust a mindenki számára elérhető jólét ígéretével hirdették a rendszerváltás liberális főmérnökei. A kilencvenes évek fogyasztás és nyugatmajmoló időszaka után azonban lassan következett a kellemetlen ébredés. Az utolsó nagy ígéret az EU csatlakozás volt, sokak számára volt az Unió a földi paradicsom szinonimája. A csatlakozás után pár évvel ez az lufi is kidurrant. Ekkor hatalmas űr keletkezett, a rendszerváltás vesztesei és a leszakadó, elszegényedéstől rettegő középosztály olyan politikai otthon után vágyna, mely rezonál az ő elkeseredettségükre, kiábrándultságukra. A magyar baloldal nyelve és szimbólumai ugyanakkor teljesen alkalmatlanok a mai napig egy ilyen politikai otthon megteremtésére. A kádárizmus lagymatag, unalmas és apolitikus öröksége és az arrogáns, hittérítő modernizációra csupaszított liberalizmus egyvelege foglalja el a mai magyar baloldal politikai terét, pedig ennek semmi köze a valódi baloldalisághoz. Ebből nem lesz rendszerkritika, ezzel nem lehet a rendszerváltás veszteseit megszólítani.

Az ökopolitika ugyanakkor a globalizáció veszteseivel szemben mindig is érzékeny volt. Az ökopolitika, a zöld politika a magyar közéletben egy olyan rendszerkritikai ernyőként tudott működni, ami magához tudta vonzani azokat a fiatalokat, akiket fölháborítanak az igazságtalanságok, a gazdasági és politikai hatalmasságok visszaélései, és az újkapitalizmus hétköznapjainak sivársága. A probléma ott van, hogy a zöld-alterglob mozgalom sem tudott kitörni az értelmiségi gettóból. Ezért sajnos valójában a mai napig a jobboldal és a szélsőjobb tudott csak a leszakadóknak felületet kínálni a politikai azonosuláshoz. Ez abszurd, ezen változtatni kell.

Sokan azt mondják, hogy az LMP-ben van egy hozzád köthető balos vonal, amely alapvető irányváltást szorgalmaz. Ez a polgári, értelmiségi vonalról való letérést jelenti?

Azért itt két dolgot szét kell választani. Az egyik az a politikai tartalom, amit már az Alapító Nyilatkozatban is rögzítettünk. Ez meggyőződésem szerint egy újbaloldali ökopárt politikai identitása. A másik viszont az, hogy a politika szimbólumvilágában hogyan lépegetünk. Ahogy az előbb is mondtam, a magyar baloldal teljesen üres és hiteltelen, ráadásul súlyos korrupciós bottrányokkal is terhelt. Ebben a világban egyszerűen öngyilkosság egy szimpla baloldali öndefiníció. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos, nyugati értelemben vett baloldaliság is kifulladt: az a növekedési-jóléti konszenzus, ami a szociáldemokrácia fénykorát jelentette, bedöglött, mert ökológiai korlátok vannak, mert unalmas és mert a globalizáció jelen formájában lehetetlenné teszi. A régi marxi szocializmushoz sincs visszaút, az egy két évszázaddal ezelőtt összerakott ideológia. A Blair-Gyurcsány féle újbalos színház meg egyszerűen egy kommunikációs és megélhetési blöff, nem baloldal. Ezért aztán komolyan gondolom, hogy a zöld politika lehet a baloldal megújítója. Nem kizárólagos megújítója, hisz a kádári örökség még jó ideig életben fogja tartani az MSZP-t, a pökhendi gazdasági liberalizmushoz sincs sok közünk, és az zöld politikának mindig is lesznek a vidéki kisgazda társadalom számára szimpatikus elemei. Viszont döntő szerepünk lehet a baloldal megújításában és Orbán Viktor pártjának egy harmad alá szorításában. Ez az LMP esetében nem jelent irányváltást, sőt, ez az alapító nyilatkozat missziója. Határozottabb kiállást és egyértelműbb kommunikációt persze jelent.

Orbán Viktor mindent megtesz, hogy ezt az arculatot világossá tehessük. Soha ekkora pofonokat nem kaptak a munkanélküliek. Soha ennyi megaláztatásban nem részesültek az átlag alatt keresők. Az Orbán-csomag 2000 milliárdos megszorítása egészen egyszerűen példa nélküli. A Fidesz demokráciaellenes rohamaival szemben az alkotmányosság és az alapvető jogok védelme kötelező. Ezek mellett viszont hangsúlyosan szociális kérdésekkel kell foglalkoznunk, és azzal, hogyan tudunk hosszútávú és fenntartható jövőképet kínálni a leszakadó rétegeknek és a teljes reménytelenséggel küzdő vidéki térségeknek. Az LMP ökopolitikai programja okos és bátor kommunikációval szerintem tökéletesen alkalmas erre.

Az LMP sokak szerint baloldalibb politikát képvisel, mint az MSZP. Igaz ez?

Az MSZP-nél nem nehéz baloldalibb politikát képviselni, az MSZP a rendszerváltás nyertes gazdasági elitjének álbaloldali érdekképviselete. Mitől lenne baloldali az a párt, amelyik az állami vagyon messze legnagyobb részét privatizálta? Mitől lenne baloldali az a párt, mely az egészségügyet magánosítani akarta és amelyet kilóra megvettek a biztosítói lobbik? De tovább megyek: nem lehet baloldali az a párt, amelyik a demokráciának olyan pofonokat osztott ki mint Gyurcsány Ferenc és csapata. Kitüntetni azt a rendőrséget, mely a 2006 őszi brutalitásokért felel? Ez egy érdekvédő szervezet, amelyen időnként úrrá lesz a kényszeres technokrata modernizációvágy. Az LMP ezzel szemben a parlamentben politikai vitanapot kezdeményezett például a lakáshitelesek helyzetéről. A híresztelésekkel ellentétben ugyanis a kormány a mai napig egy gyufaszálat nem tett keresztbe e téren. De az LMP volt az a párt is, mely politikai határozatban javasolta, hogy az Országgyűlés álljon ki a spekulációs adó bevezetése mellett. Az LMP volt az egyedüli demokratikus párt, amelyik helyben kínált politikai alternatívát a Gyöngyöspatán és Hajdúhadházán a helyieket terrorizáló félkatonai szervezetekkel szemben. A hajléktalanság és a lakhatáshoz való jog tekintetében is messze határozottabbak vagyunk, mint a szocialisták.

A külvárosban, vidéken, a kétkezi melósok körében az LMP továbbra sem elfogadott. Ebben a közegben a mosolygós ellenzéki magatartás helyett harcias kiállást várnak. Az LMP fel kíván tűnni ebben a közegben vagy kétségbeesetten ragaszkodik arculatához és megszólított fiatal értelmiségi bázisához?

Ez változóban van. Az 50.000-es szakszervezeti demonstráción „Hajrá LMP!” skandálásba kezdtek a tüntető melósok, amint meglátták politikusainkat a tömegben. Vidéki körútjainkon is azt tapasztaljuk, hogy az oly sokszor megalázott és megszomorított leszakadó térségekben komoly az érdeklődés az LMP iránt. Persze nem állítom, hogy minden rendben ezen a fronton. Erősíteni kell a vidéki és a külvárosi jelenlétet.

Én a külvárosban nőttem föl, egy lakótelep tövében, egy anti-kádárista munkáscsaldában. Értem, hogy ezekben a körökben nehezen azonosítható az LMP politikája. Szerintem ez idő és szervezés kérdése. Személyesen nem szeretnék lemondani az értelmiség számára fontos emberjogi, köztársaság-védő témáról, ez alapvető jelentőségű a Fidesz demokráciakorlátozó lépéseinek idején, de tovább kell menni a határozott kommunikációval. Tovább kell egyszerűsíteni a nyelvezetünket. Még nem értünk célba, de meggyőződésem, hogy jó úton haladunk.

A magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosítása idején elindult, a sajtószabadságért harcot hirdető mozgalom érezhetően azon a bázison szerveződik, ahol az LMP. Egyik vezetőjük, Istvánffy András egy interjúban el is mondta, hogy egy zöld és szociáldemokrata irányba haladnak. Szükség van egy ilyen új alternatívára?

Drukkolok a 4K-nak, hogy országos mozgalommá tudjanak alakulni. Fontos, hogy a civil világban is jelen legyenek olyan erők, akik hajlandóak politizálni, akik felül tudnak emelkedni a magyar civil társadalmat bénító politikaellenességen és a gazdasági és politikai hatalommal szemben határozott és konfrontatív stílusban szót emelnek. Afelől kétségeim vannak, hogy mennyi esélyük lenne eredményes párttá alakulniuk. Az LMP egyik alapítójaként mondhatom, teljes megdöbbenéssel tapasztaltuk azt, hogy milyen napi foggal-körömmel küzdő munkát jelent az országos pártszervezet építése és életben tartása.

Offshore cégeket egyértelműen az MSZP-hez kötötte a Fidesz kommunikációja az elmúlt években. Mi a valóság?

A Fidesz magatartása vérlázítóan cinikus. Sorra nyernek a közbeszerzéseken offshore cégek, ugyanúgy virul az offshore mutyivilág mint a kormányváltás előtt, sőt, a közbeszerzési törvény és a vagyongazdálkodás törvény módosítása még átláthatatlanabbá tette az államot. Eközben Orbán Viktor hősies szájkaratét folytat az offshore lovagok ellen. Vicc. Volt egy módosítónk, mely kizárta volna az offshore cégeket a közbeszerzésekből. A Fidesz nem támogatta. Nem is csoda. Ahhoz, hogy akkorára tudjon nőni a párt, ahhoz, hogy ilyen médiabirodalmat tudjon kiépíteni, nyakig kellett merülni a gazdasági maffiában. A Fideszt ugyanúgy kötik a mutyik hálói, mint az MSZP-t, pusztán ügyesebben kommunikálnak.

Egyre romosabbak a belvárosok, hasznosítatlan üzlethelyiségek rondítják a városképeket. Mindeközben sorra épülnek a plázák. Szükség van erre?

Ami városfejlesztés terén az elmúlt 20 évben nálunk történt az katasztrófa. Demszky Gábornak elképzelése sem volt, hogy mit akar kezdeni például a fővárossal, azon kívül, hogy ül a tetején. Így a politikával kórosan összefonódott gazdasági hatalmasságok kényük kedve szerint alakították a városképet. Példátlan az a sebesség, amivel a közterek eltűntek. Példátlan, hogy milyen közönnyel nézte végig a városvezetés, hogy az utak és plázák fölzabálják azokat a szeleteit a városnak, ahol közösségek jöhetnének létre. A várost a fogyasztás és az áthaladás terévé züllesztették. Az egy főre jutó bevásárlóközponti négyzetméterben kimagaslóak vagyunk, aminek az ára az üres kisboltok, a pangó belvárosi utcák és a város környékén egykor virágzó élelmiszer-termelés döglődése. Ezért fogalmaztuk meg és indítottuk el a „Pláza-Stop” kezdeményezésünket. A célunk az, hogy ne épüljenek új bevásárlóközpontok addig, míg nincs részletes szabályozás arról, hogyan és hová épülhetnek új bevásárlóközpontok. Olyan szabályozást szeretnénk, ami levegőhöz juttatja a helyi termelőket, ami esélyt teremt a beszállítóknak és amely védi a városképet. Ez az alapja a közterek visszaszerzésének, az élhető városoknak és nem mellesleg a munkahelyteremtést is élénkítené.

  •  
  •  
  •  
  •