Egy szikra elegendő volt, lázadás Svédországban

husbyrioter

Harmadik napja tartanak a zavargások a svéd főváros északi peremén található 12.000 lakosú Husby városrészében, a hatóságok már a rendkívüli állapotot is kihirdették. Szerda éjszaka is erőszakos összecsapások voltak több száz fiatal és a rendőrség között. Köveket dobáltak, kirakatokat törtek be. Összecsapások helyi beszámolók szerint más külvárosokra is átterjedtek, a legfrissebb hírek szerint már Malmőben is összecsapások voltak. A fővárosban több középületet gyújtottak fel a tüntetők, mintegy 30 autó lett a tűz martaléka. A  mentésben résztvevők és a tűzoltók munkáját nehezítették a velük is ellenséges fiatalok.

A lázadás azért tört ki, mert a rendőrök lelőttek egy 69 éves férfit Husby városrészben, aki a hivatalos adatok szerint, egy machete-vel volt felfegyverkezve, a rendőrök a jelentés szerint önvédelemből használták fegyverüket.

Husby az egyik leghátrányosabb helyzetű külvárosa Stockholmnak. A lakosok kétharmada már Svédországban született, de magas a bevándorlók aránya. Itt a munkanélküliség rendkívül magas, a lakosok egyre nehezebben tudják csak fizetni az emelkedő lakásbérleti díjakat és egyéb kiadásokat, mivel a a béreik a kiadásokkal való összehasonlításban rendkívül alacsonyak. A helyzetet csak rontja, hogy a leszakadó városrészekben rosszak az oktatási lehetőségek, így ezek a társadalmi válságpontok szükségszerűen termelik ki az elégedetlen tömegeket. Azokat, akik ilyen helyeken élnek, egész Svédországban meg megbélyegzik. A sikeres integráció példaképének tekintett skandináv országban a kilencvenes évek óta vannak jelen a súlyosbodó problémaforrások, amelyek közül a legjelentősebb a fiatalok és főleg a bevándorló fiatalok munkanélkülisége. Husby ebből a szempontból a jéghegy csúcsa. A nagyvárosokban, a társadalmi szegregáció egyértelmű, ahogy haladunk a szegényebb külvárosi területek irányába. Ezeken a területeken az állami infrastruktúra már egyre csökkenő mértékben van jelen.
A megkérdezett fiatalok többsége arról beszél, hogy jogaikért harcolnak az utcán és látják, hogy a hivatalos média csak a zavargásokat mutatja, de arról nem számol be, hogy miért is vannak az utcán, ezzel az eljárással a közvéleményt próbálják arra ösztönözni, hogy csak huligánokat lásson és ne megoldandó társadalmi problémákat. Többségük elismeri, hogy nem a legjobb módszer az utcai zavargás, de már nem találtak más módszert arra, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlan helyzetükre. A fiatalok beszélnek arról is, hogy Svédországban a látszat ellenére nagyon komoly probléma a rasszizmus, főleg a hatóságok részéről érzékelhető rasszizmus. A bevándorlóknak állandó rendőri zaklatással kell együtt élniük, a velük együttműködő tisztségviselők többsége kifejezetten idegengyűlölő. Korábban több próbálkozás is volt Husby lakosai részéről, hogy a rendőrséggel és a politikusokkal együtt találjanak megoldást problémáikra, de senki sem vette komolyan ezeket a kezdeményezéseket.

Svéd miniszterelnök, a liberális-konzervatív Fredrik Reinfeldt mindenkit arra kért, hogy békésen demonstráljon és tartsa be a törvényi rendet, de szavai egyenlőre nem találtak meghallgatásra.
Meglepőnek tűnik, ami Stockholmban és Malmőben zajlik, de egyértelmű, hogy a gazdasági és társadalmi válságból kapitalista módszerekkel kilábalni képtelen Európa ilyen és ehhez hasonló lázadásokkal kell szembenézzen az előttünk álló évtizedekben. A kialakult feszültségek, a depresszív hangulat és az általános frusztráció szinte természetes úton visz el minket a lázadáshoz. A kontinens országaiban egyenlőre nincs semmiféle próbálkozás arra, hogy ezeket a problémákat kezeljék, pusztán a rendvédelmi erők totális mozgósításával és hatalmassá hízlalásával reagálnak a megszorítások sorát erőltető kormányzatok. Azokban az országokban, ahol milliók szorulnak a társadalom peremére, maradnak otthon és a létfenntartáshoz szükséges anyagiak nélkül, ez nem old meg semmit, csak a tömegek harci kedvét és elszántságát növelik.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük