Egyre kevesebbet költünk szolgáltatásokra – tovább csökken a GDP

Az előzetes becslésnek megfelelően 13,6 százalékkal csökkent a magyar gdp a második negyedévben – közölte kedden reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A nyers adatok szerint az előző év azonos időszakához képest 13,6 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva pedig 13,5 százalékkal zuhant a magyar GDP a második negyedévben. Ezzel együtt az első félév teljesítménye 6,1 százalékos csökkenés lett.

Az ipar teljesítménye 20,1, ezen belül a feldolgozóiparé 21,7 százalékkal zsugorodott előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar hozzáadott értéke 13,2 százalékkal esett vissza, a mezőgazdaságé pedig 2,1 százalékkal mérséklődött. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,2 százalékkal csökkent.

A háztartások tényleges fogyasztása 6,8 százalékkal mérséklődött, a fogyasztási kiadás pedig 8,4 százalékkal. Az átlagnál kisebb mértékben mérséklődött egyébként a tartós (8,2 százalék), a féltartós (11,3 százalék) és a nem tartós (2,1 százalék) termékekre fordított kiadások volumene.

A szolgáltatások esetében viszont drasztikus, 24,8 százalékos zuhanás történt.

A GDP ezen az oldalán a külkereskedelem volt az, ami a legjobban hozzájárult a 13,6 százalékos zuhanáshoz (7,7 százalékponttal). A végső fogyasztás 4,5, a bruttó felhalmozás pedig 1,4 százalékponttal ponttal járult hozzá a végső adathoz.

KSH

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •