Egyre több olcsó vendégmunkás érkezik

MTI / Balázs Attila
Megközelíti a 80 ezret a legfrissebb ismert – idén július végi adatok alapján –, a Magyarország által kiadott munkavállalás célú tartózkodási engedélyek száma – ezt közölte a Magyar Hang érdeklődésére az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. Azt is elárulták, hogy az érintettek főként ukrán, szerb, vietnámi, kínai és indiai állampolgárok, de összesen több mint 100 országból vannak nálunk ilyen céllal.

Ez az adat tehát a nyári időszakra vonatkozik, amikor a koronavírus-járvány első hulláma már lecsengőben volt, a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet véget ért és vírus miatt hozott korábbi szabályok is jelentősen enyhültek. A dátum azért fontos, mivel a koronavírus nemcsak a magyar emberek életét befolyásolta sok esetben jelentősen, hanem a nálunk dolgozó külföldi vendégmunkásokét is.

Külföldiek, elsősorban ukrán és szerb munkások esetén sokak számára elsőként az építőipar ugrik be, nem is véletlenül. Habár a vírus ebben a szektorban is okozott gondokat, összességében azt lehet mondani, hogy a kisebb kilengések után a helyzet mára lényegében ugyanúgy áll, mint a vírus előtt. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke lapunknak azt mondta, hogy a tavaszi leállás idején tapasztalataik szerint a nagyjából 15 ezer, főként ukrán és szerb munkavállaló egy része úgy döntött, hogy hazamegy. Pedig az építkezések jelentős része nem állt le, a karanténidőszak alatt is rengeteg helyen zajlott a munka.

Magyar Hang

  •  
  •  
  •  
  •