Együttműködés Szombathelyért

A Szolidaritás Mozgalom szombathelyi szervezete megkezdte a tárgyalásokat Czeglédy Csabával, az önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Tárgyalásokon ott volt Székely Sándor a mozgalom elnöke, független országgyűlési képviselő is. A szombathelyi helyzetről, az együttműködés lehetőségeiről kérdeztük őket.

Muon: A Szolidaritás Mozgalom, nem csak Budapesten létezik? Hogyan kerülnek önök Szombathelyre?

Székely Sándor (Sz. S): Bár mozgalmunk létszáma, közel sem akkora most, mint volt mondjuk 2012 –ben, de országos hálózatunkat jórészt sikerült megőrizni. Szombathelyen, egy közel 20 fős társaság gyűlik össze minden szerdán, hogy megvitassák az ország és benne Szombathely ügyeit. Koroknyai Sándor révén az önkormányzatban is benne vagyunk. Ráadásul Szabó György a Szolidaritás Mozgalom elnökségi tagja is, tehát azt hiszem, eléggé be vagyunk ágyazódva Szombathelyre csak úgy, mint az ország sok más telepélésre is.

Szabó György a Szolidaritás Mozgalom elnökségi tagja

Muon: Rendben, de miért kezdtek most tárgyalásokba egymással? A többieket kizárják?

Sz.S. Ahhoz, hogy együttműködés legyen, tárgyalni kell. Én személyesen Csabát ismerem a szombathelyi szereplők közül, valamint őt látjuk annak a szereplőnek, aki össze tudja kötni a szálakat. De természetesen, mindenkivel tárgyalni szeretnénk. Úgy tűnik, hogy Szombathelyet és még pár várost Vas megyében meg lehet nyerni egy jó együttműködéssel, vagy legalábbis érdemi pozíciókat lehet szerezni, a Fidesz ellenében. Ehhez, sok beszélgetés, nagy kompromisszum készség, a terep jó ismerete, jó stratégia, és nagyon komoly kampánymunka kell. Czeglédy Csaba 20 éve van benne a város politikájában. Ő építette fel azt a baloldalt Szombathelyen, ami még a legnagyobb Fidesz nyomás alatt, egy alapvetően jobboldali városban is sikeres tudott lenni. Én azt gondolom – azon kívül, hogy

szolidárisak vagyunk vele a hatalommal vívott küzdelmében

– a tárgyalásokat vele kell kezdeni, ő az, aki minden szegletében átlátja nem csak a város, hanem talán a megye helyzetét is.

Muon: Csaba. Maga nem fél, összeállni egy ilyen botrány szervezettel, mint a Szolidaritás?

Czeglédy Csaba: Mire gondol?

Muon: Bohócforradalom, operaházi tüntetés (2012-ben a Szolidaritás tüntetésén a tüntetők majdnem bementek az Operába, ahol éppen Orbán Viktor is tartózkodott A Szerk.), Szobordöntés, hogy csak párat említsünk az erősebb performanszok közül.

Székely Sándor és Czeglédy Csaba

C. Cs.: Én azt gondolom, hogy ami az országgal történik az a botrány. Aki ilyen gyalázatosan kormányoz egy országot, ne csodálkozzon, ha a nép arra esetleg nem a budapesti, vagy szombathelyi úri szalonok modorában fog válaszolni. Én azt gondolom, hogy

a baloldalnak égetően szüksége van arra a hangra is, amit a Szolidaritás képvisel.

Amúgy ismeretségünk az elnök úrral egy ilyen vidéki performanszon kezdődött. Tapolcán kampányoltunk egy időközi országgyűlési választáson, ahol a baloldali kampánycsapat, élén a több mint negyven szolis aktivistával kifütyülte Orbán Viktort. Mikor elfáradtak, hangszórókból Hofi idézetek játszottak a kedves vezetőnek. Nem tartott sokáig a miniszerelnök úr szereplése… Vidéken ilyet azt hiszem még nem is csinált más, csak a Szolidaritás Mozgalom.

Muon: Rendben, de akkor most maguk együtt fognak működni? Mi lesz az MSZP–vel, a Dk–val, a Jobbikkal, a többi ellenzéki párttal?

C. Cs.: A közöttünk lévő megbeszélések jól haladtak. Átbeszéltük az országos helyzetet, valamint a Vas megyei, különösképpen a szombathelyi ügyeket. A Szolidaritás erős szervezettel rendelkezik Szombathelyen és nagyon elkötelezettek a lehető legjobb együttműködés irányába.

Muon: Utolsó kérdés. Mi a helyzet a Jobbikkal és az LMP -vel? Meg lehet velük állapodni? Ön egy posztjában kifejtette, hogy a Jobbik többet visz, mint hoz Szombathelyen.

C. CS: Ahogy Budapesten is, mint azt legutóbbi két közvélemény kutatás is kifejtette. Ettől függetlenül, nem vagyok hülye, pontosan tudom mi történik az országban. Én nyilvánvalóan egy győztes csapathoz szeretnék tartozni, hiszen azért politizálok, mert azt gondolom, hozzá tudok tenni az országunk, benne leginkább Szombathely fejlődéséhez. Hogy mi fog történni, azt nagyban meghatározza majd egy április végi közvéleménykutatás, ami az én támogatottságomat vizsgálja a városban, és azt, mit szólnak a Jobbik megmaradt támogatói és a tizenötezer baloldali szavazó a baloldal-Jobbik esetleges házassághoz.

Egyeztetés az őszi önkormányzati választásokról

Sz. S.: Egy picit hadd fogalmazzak sarkosabban. A legnagyobb tiszteletem mellett, de nekem nagyon nem tetszik, hogy Ungár Péter (LMP-s parlamenti képviselő, Schmidt Mária fia és üzlettársa), valamint egy 2-3 évvel ezelőtt még nettó náci párt diktálja a baloldalnak az ütemet az ügyben, hogy egy Szombathely méretű városban mi történjen. Teszik ezt úgy, hogy a többi szervezetet kihagyják, és az MSZP-vel kötött elő-megállapodásukat, úgy diktálják be a magyar sajtónak, hogy az a közös megállapodás. Ebben az szerepel, hogy Csaba nem indulhat a választásokon.

Szerintem nem jó, ha azokat az embereket, akik kiállnak a baloldali eszmékért és támadja őket a hatalom, nem védjük meg.

Nekünk olyan megállapodás kell, melyekben nem sérülnek az elvek, megvédjük azokat, akiket a hatalom támad és a lehető legnagyobb esély van a szombathelyi válltásra. Mi ezért fogunk tárgyalni, Szombathelyen. Is.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük