Éheznek a nyugdíjas zenészek?

somlotamas

Szélmalomharcot vív a nyugdíjáért Somló Tamás. Az LGT énekes-basszusgitáros-szaxofonosának a nyugdíjfolyósító megalázóan alacsony összeget, havi negyvenötezer forintot ajánlott föl. A nyolc éve már jogász végzettséggel is büszkélkedő zenész úgy döntött, szakmai kihívásnak tekintve felderíti, miért csak ennyit. Már csak azért is, mert a vele nagyjából egykorú zenészek mind hasonló cipőben járnak, holott mindannyian fizették a gázsik után a nyugdíjjárulékot.


„Három éve nyugdíjazhattam volna magam, akkor kaptam meg a hatóság levelét, amelyben havi negyvenötezer forintos előnyugdíjat javasoltak” – fogalmazott Somló a Blikknek. „Segélynek is nevetséges az a pénz, amit a nemzedékem zenészei számára megállapítottak. Gondolok itt az Omega, a Metro vagy az Illés tagjaira, a szólistákról nem is beszélve. Nagy Feró vagy Komár László sem tudott folyamatos munkaviszonyt igazolni, így az őket megillető nyugdíj is a negyvenezres sávban mozog” – tette hozzá.

„Az Országos Rendező Iroda szervezte az itthoni, az Interconcert pedig a külföldi fellépéseinket, de ennél a két cégnél minden kimutatásnak nyoma veszett, csak a TB archívumából lehet igazolni, hogy minden Omega-, Kex-, Non Stop- és LGT-föllépés gázsijából levonták a nyugdíj-hozzájárulást. De ez szélmalomharc. Elkeserítő, de ahogy énekeltem, nem adom fel. Artistának kellett volna maradnom, mert csak a cirkuszvállalat kimutatása nem tűnt el” – magyarázta Somló, aki időt és energiát nem sajnálva órákat áll sorba a nyugdíj-igazgatóságon, ahol emiatt még meg is szólták.

„Hallottam, ahogy összesúgnak mögöttem, majd félhangos megjegyzéseket is tettek, hogy »Ez meg mi a fenét keres itt? Neki is kell nyugdíj?«” – idézte fel a bántó jelenetet a zenész, aki nem szégyelli bevallani, bármennyi is lesz végül a nyugdíjuk, igen, szükségük lesz rá. „A tehetségkutatós felfedezettek áradatának köszönhetően egyre kevesebb fellépési lehetőségünk és bevételünk van. Sajnálom, hogy az ügyintézésemmel mások nyugalmát megzavartam” – tette hozzá rezignáltan.

A Blikk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon érdeklődtünk, ahol a Somló Tamás által felvázolt helyzetet megértéssel fogadták. Szőke Lovas Zsuzsa sajtótitkár segítőkészségükről biztosította az énekest a Blikken keresztül, valamint ígéretet tett arra, hogy illetékes kollégái néhány napon belül tájékoztatást adnak a lap hasábjain is arról, mit tehet a zenész, illetve bárki más hasonló helyzetben, milyen megoldás létezik a befizetések bizonyítására, ha a kifizetőnél eltűntek a dokumentumok.

Forrás: ATV.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük