Éhséglázadások jönnek Magyarországon?

foodhand

A kormány népnyúzó tervei minden jel szerint valóra válnak, 2012 január 1. után 28 500 forintról 22 800 forintra csökken a ma éppen foglalkoztatást helyettesítő támogatásnak nevezett alamizsna. Ezt tartós munkanélküliek igényelhetik az önkormányzatoktól. Az FHT-t a kormányváltás előtt RÁT-nak (rendelkezésre állási támogatás) hívták, majd BJ (bérpótló juttatás) nevet adták neki, az összege folyamatosan csökkent. Ha a dolgok a kormány elképzelése szerint haladnak, akkor nagyságrendileg azon a szinten lesznek szegényeink, mint a kínai szegények, azzal a különbséggel, hogy ők Ázsia egyik legolcsóbb államában kell éljenek, míg a mi szegényeink Európa egyik legdrágább országában kell lakjanak, fűtsenek, egyenek, gyereket neveljenek.

Foglalkoztatást helyettesítő támogatásban azok az aktív állástalanok részesülhetnek, akiknek sehogy nem jön össze a munkavállalás – közmunkát se tudnak nekik ajánlani -, és már semmilyen álláskereséssel kapcsolatos segélyt – munkanélküli-járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély – nem kaphatnak a jogosultsági idő lejárta miatt.

Ez azt jelenti, hogy a nagyvárosoktól távolodva, a kistelepüléseken élők számára még nehezebb lesz a megélhetés. A saját házat fenntartani képtelen emberek, családok tömegesen indulhatnak meg a városok irányába, túlterhelve az amúgy is zsúfolt hajléktalan-ellátást, komoly szociális feszültséget idézve elő ezeken a helyeken.

Közmunkásoknak sem jobb a helyzete. Nekik bruttó 57 ezer forint a bér, ebből a pénzből fizikai munkát végezve biztosan nem lehet megélni. Mindkét esetben a nyilvánvaló szándék az, hogy a szegényeket elriasszák az ellátástól. Azok valóban kiléphetnek a rendszerből, akik feketén dolgoztak és segélyben részesültek emellett, a többség számára azonban valóban ez az alacsony összeg az, amelyből meg kell élni. Borítékolható, hogy többségüknek ez nem fog menni.

A kormány minimális pénzt szán arra, hogy 200 ezer embert foglalkoztatasson napi hat vagy nyolc órában, féléves időtartamra. Egyedül szakmunkát végzők kaphatnak 78 ezer forintot havonta, de ilyen jellegű munka szinte egyáltalán nincs. Jellemző a Gyöngyöspatán is megfigyelhető jelenség, hogy kaszával és kapával gazirtást végeztetnek az emberekkel még akkor is, amikor gépekkel rövid idő alatt végrehajtható munkákról van szó.

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár még ellenzékben a szocialisták közmunkaprogramját azért kritizálta, mert véleménye szerint onnan alig kerültek vissza az elsődleges munkaerőpiacra az emberek, mára azonban nagyon elégedett azzal, hogy az értelmetlen munkákat jóval kevesebbért is kénytelenek elvégezni a rászorulók. Saját programjukkal kapcsolatban cinikusan még azt is elismerte, hogy azzal gazdasági helyzetünk nem javul.

Az illetékesek nem veszik figyelembe, hogy az értelmetlen programok erőltetése komoly elégedetlenséget szít az ország több részén. Nem számolnak azzal, hogy az éhezés szélére kerülő emberek hajlamosabbak az erőszakos cselekedetekre, a közösséggel való szembefordulásra. Több országban, ahol drasztikusan csökkentették a szegények támogatását, szabályos éhséglázadások törtek ki, nem kizárt, hogy Magyarország is ebbe az irányba tart.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük