Elég a hülyeségből!

lion roar

Hát most már tényleg elég! Igaz, a menekültkérdésnél borultam ki, de dühöm jóval régebbi. Most megkapjátok egyben az egészet, hogy örüljetek valaminek végre.

Kezdjük tán itthon, a rendszerváltás nagy veszteseivel, a cigánysággal. Az elsők voltak, akik munkanélküliek lettek, akik kikerültek a társadalom szélére.

Mit is tettünk? Lakásokat osztogattak pl. Székesfehérváron, de miből tartsák fenn munkahely híján? És közfelháborodás volt, mikor a parkettát felszedték tüzelőnek, mert kikapcsolták a fűtésüket, és az utca megtelt szeméttel, mert nem tudtak szemétszállítást fizetni. Aztán ott van a sztori, mikor álszent majmok csibét, vetőkrumplit osztogattak önelégülten, de se azt nem mutatták meg nekik, hogyan kell gazdálkodni, se az életfeltételeket nem biztosították addig, amíg be nem indul az egész. De lehetett önelégülten háborogni, milyen érdemtelenek a segítségre. Önigazolás az igazságtalanságra, az előítéletre.

Ismerek egy embert, aki beköltözött egy 75%-ban cigányok lakta, halálra ítélt településre. Beáldozott anyagiakat, és az életét, hogy létrehozzon valamit. Egy önfenntartó közösséget. Ahogy mesélte, az indulás nem volt könnyű, de mára 20 családot sikerült bevonnia a közösségbe. Pont miattatok nem volt könnyű. Ugyanis az olyan „osztogatósdi” épp a felelősségvállalásról, saját életének az alakításáról szoktatta le őket. Heréket neveltek ezzel a módszerrel. Nem akartatok ti segíteni, csupán önnön lelkiismeretetek elhallgattatására szolgált az egész. Önámítás, és önpusztító egyben. Kineveltek egy önálló életre képtelen bűnözői réteget, de olyan álszent majmok vagytok, hogy észre sem veszítek!

A másik ügy a hajléktalankérdés. Mindenki tisztában van azzal, hogy a neoliberalizmussal fűszerezett vadkapitalizmus a fő oka a növekvő hajléktalanságnak. Aki nem bírja a versenyt, az kihullik. Hogy ez a rendszer hogyan egyeztethető össze a demokráciával, és a humánummal, az egy külön nagy vitaalap lehetne. Ennyire most nem is akarnék belemélyedni. Viszont az már végképp kiborít, mikor a társadalom megoldja a kérdést a hajléktalanszállóknak becézett börtönökkel, évente pár ételosztással, és önelégülten háborog, hogy nem mennek be oda. Hogy elutasítják annak a társadalomnak a normáit, amely ide juttatta őket, és inkább alkoholizmusba menekülnek sokan, hogy elviseljék a még hátralévő éveket. Mert kitörni ebből igen keveseknek adatik meg, az leginkább reklámcélokat szolgál, hogy lám-lám… Ismét egy önámítás, a felelősség teljes hárítása.

És akkor vágjunk bele a legzúzósabba eme bemelegítőnek szánt után! A menekültek…

Hónapok óta megy a szócsata menekültkérdésben. Van, aki befogadná a végtelenségig őket, és van, aki egyet sem. Kifejtettem párszor a véleményemet, volt is felzúdulás rendesen. Most összefoglalnám.

Ugye ott van a növekvő cigányprobléma, évtizedek alatt nem született orvoslat rá, ahogy a hajléktalanságra sem. Növekvő tendenciát mutat mindkettő, ezzel erősítve a szélsőséges nézeteket, pedig valójában mi basztuk el, közösen. Mi, és nem más. Az álszent komformizmusunkkal. Miből gondoljátok akkor, hogy ugyanazt a szisztémát ráhúzva a menekültkérdésre, az nem lesz ugyanolyan hatással, mint az előzőek? Miből gondoljátok, hogy fél Afrikát befogadva a világ ugyanúgy fog működni, ahogy eddig? Miből gondoljátok, hogy meg lehet kerülni, félresöpörni azt a kérdést, ami mindhárom társadalmi problémáért felelős? Miből gondoljátok, hogy van megoldás ezekre egy olyan rendszerben, ahol a pénz, a profit felülír minden emberi értéket, magát az élethez való jogot is? Miből gondoljátok, hogy fotelból megoldjátok ezeket?

Mitől lesz jobb, ha befogadva a menekülteket, nem csak az ő életterük szűnik meg, hanem a miénk is? Miért nem azok ellen mentek, akik a leggazdagabb kontinenst kifosztva ilyen sorsra ítéltek milliókat? Miért nem kérdőjelezitek meg azt a rendszert, ami működteti ezt az egész szart, amit életnek becéztek???

Jahhh!!! Hogy ahhoz gondolkozni kéne??? Ahhoz fel kéne állni??? Ahhoz bálványokat kéne dönteni??? Álszentek vagytok. Gyávák vagytok. És szolgák vagytok. Azok is maradtok.

Elég a hülyeségből! Egyszer a büdös életben mindenkinek szembe kell nézzen önmagával. Máskülönben értelmetlen ez az egész szar, amit életnek nevezünk. Minek, ha önmagadhoz sem vagy őszinte?

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük