Elegánsan tették helyre Brüsszelből Orbánt

Nem finanszírozzuk kerítés vagy egyéb akadály építését az EU külső határain – nyilatkozta Alexander Winterstein, az Európai Bizottság szóvivője a testület pénteki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy az EU kizárja-e a szerb-magyar és a horvát-magyar határon felhúzott kerítések pénzügyi támogatását.

Orbán Viktor kormányfő levélben kérte Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt, hogy a testület vállalja át a magyar határvédelmi költségek felét. A kormányfő 135 milliárd forintot – körülbelül 400 millió eurót – vár Brüsszeltől “az európai szolidaritás” jeleként.

Az Európai Bizottság nem zárkózik el attól, hogy megvizsgálja a magyar kérést és segítséget nyújtson az EU külső határainak az uniós joggal összhangban álló őrizetéhez – áll a testület illetékes szóvivőjének lapunkhoz is eljuttatott nyilatkozatában. Mint Tove Ernst rámutat, Brüsszel már eddig is hozzájárult a migrációs nyomás okozta nehézségek enyhítéséhez, és továbbra is elkötelezetten támogatja a tagállamokat a külső határok védelmében és a menekültválság kezelésében.

A 2014 és 2020 közötti időszakban az EU 93,4 millió euró támogatást nyújt Magyarországnak a migrációs és belbiztonsági alapokból. 2015-ben 6,7 millió euró vészhelyzeti támogatást folyósított. Ugyancsak 2015-ben az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül érkezett segítség a megnövekedett migrációs nyomás enyhítésére. Jelenleg az Európai Határ- és Parti Őrség 18 tisztje segíti a magyar-szerb határ őrizetét.

Orbán Viktor levelének az uniós szolidaritásra hivatkozó megfogalmazásaira válaszul a bizottsági szóvivő megjegyezte: Tudomásul vesszük, hogy Magyarország elismeri, a szolidaritás az Európai Unió egyik fontos alapelve, továbbá értékeli az Unió által nyújtott támogatást a közös érdekek védelméhez. Ám:  A szolidaritás két irányban működik. Minden tagországnak készen kell állnia arra, hogy hozzájáruljon a közös terhek viseléséhez. A szolidaritás nem a la carte menü, amelyről az egyik a határőrizetet választhatja, de elutasíthatja a menedékkérők EU-n belüli elosztásáról hozott közös döntést.

Ez utóbbi határozat törvényességéről a jövő csütörtökön mond ítéletet az Európai Unió Bírósága. Mint ismeretes, Magyarország és Szlovákia megtámadta a tagállamok többsége által elfogadott jogszabályt. A bíróság főügyésze júliusban nem adott helyt a két tagország kifogásainak, és általános vélemény szerint a bíróság el fogja utasítani a kereseteket. Megfigyelők szerint Orbánék már fogalmazzák a választ a várható ítéletre, és a Junckernek címzett provokatív levél a Brüsszelt támadó kommunikációs kampány része.

 

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1139335-az-izgalmas-diplomacia—avagy-mikent-teszik-helyre-elegansan-brusszelbol-orbant

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük