Elengedték Orbánék az inflációt, közel az 500 forintos benzinár

Történelmi csúcs közelében ismét a benzinár. Az árnövekedés ütemét a NAV próbálja lassítani, ezért visszavesznek a jövedéki adóból, de ez képtelen ellensúlyozni a kőolaj drágulását és a forint gyengülését a dollárhoz és az euróhoz képest, azaz az inflációt, így a drágulás megállíthatatlan.

Pénteken változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a benzin literenkénti átlagára 4 forinttal, míg a gázolaj literenkénti átlagára 2 forinttal nő. A 95-ös benzin literenkénti átlagára 435 forint, a gázolajé pedig 440 forint lesz.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei első negyedévi Brent-átlagárat, amely 2021. április 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját.

A NAV számítása szerint 60,38 dollár volt a Brent hordónkénti ára január 1. és március 15. között. Mivel ez magasabb a törvényben rögzített 50 dollárnál, ezért a benzin adója 120 forintra, a gázolajé pedig 110,35 forintra csökken. Jelenleg 125, illetve 120,35 forint jövedéki adót kell fizetni literenként. Mivel a jövedéki adót is áfa terheli, a benzin körülbelül 7, a gázolaj 13 forinttal lesz olcsóbb áprilistól, elvileg. Sajnos a felpörgő forint infláció és a kőolaj további drágulása a csökkentést simán elviheti.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •