Élet lakcím nélkül

Két év alatt majdnem tízezerrel nőtt azoknak a száma, akiknek lényegében használhatatlan a lakcíme.

Jelenleg 71 ezer embernek nincs érvényes lakcíme Magyarországon, ami jelentős növekedést jelent a két évvel korábbi állapotokhoz képest, akkor ez 63 ezer embert érintett – közölte A Város Mindenkié (AVM) csoport a Belügyminisztérium adatai alapján. Az érvényes lakcímmel nem rendelkező gyerekek száma is nőtt: ma már összesen 4838-an kiskorút érint ez a probléma. Ha valakinek érvénytelen lakcíme van, lényegében semmilyen állampolgári jogát nem tudja gyakorolni, ami a lakcímhez kötődik (például választás, szociális ellátások, iskolalátogatás, egészségügyi illetékesség).

Ezen felül mintegy 24 ezren vannak olyanok, akik csak úgynevezett település szintű lakcímmel rendelkeznek (két évvel ezelőtt ez a szám 22 ezer volt). Noha ez elméletben teljes értékű, nagyon sok diszkrimináció éri azokat az embereket, akiknek ilyen lakcíme van (például nem tudnak sim-kártyát venni, nehezen tudnak bankszámlát nyitni és a munkahelyen sem szívesen fogadják az ilyen lakcímmel rendelkező embereket). Közülük sokan hajléktalanok, ám vannak olyanok is, akik nem tudnak bejelentkezni oda, ahol élnek. Jelenleg 1453 kiskorúnak van település szintű lakcíme annak ellenére, hogy ez a hatályos törvény és annak végrehajtási rendelete értelmében nem is lenne lehetséges.

Továbbá mintegy hatezer főnek csak tartózkodási címe van. Ha valakinek csak tartózkodási helye van, sokszor olyan, mintha érvénytelen lenne a lakcíme, hiszen nem tudja azokat a szolgáltatásokat és ellátásokat igénybe venni, amikhez állandó lakcím szükséges. Társadalombiztosítás szempontjából állandó lakcím nélkül a magyar állampolgárok is külföldinek minősülnek, vagyis nem jogosultak az államilag támogatott tb ellátásra.

 

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1137404-elet-lakcim-nelkul

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük