Elfoglalták a Fidesz székházát

tuntetes0307
Több tucatnyian hatoltak be a Fidesz fővárosi, Lendvay utcai székházának területére csütörtök reggel – jelentette a helyszínről tudósítónk. A rendőrök igazoltatják a tüntetőket, egy embert kiemeltek és bilincsben vitték el, mert be akart jutni az épületbe és ellenszegült a rendőri intézkedésnek. Civil aktivisták körülbelül hetven fős csoportja hatolt be csütörtök reggel a Fidesz központi székházába Budapesten – jelentette tudósítónk. Tudósítónk szerint már kétszer felszólították a rendőrök a tüntetőket a helyszín elhagyására, hamarosan kiürítik a székház udvarát. Már a készenlétisek is megérkeztek. Korábban a rendőrség igazoltatta a Fidesz-székház udvarán földön ülő tüntetőket. Egy embert kiemeltek a tüntetők közül, és bilincsben vitték el, mert be akart jutni az épületbe, eközben pedig kisebb dulakodás tört ki. A hvg.hu információi szerint a férfit a VI. kerületi rendőrkapitányságra vitték, az MTI információi szerint azért, mert a fiatalember ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

Visszavonásig maradnának

Az egyik résztvevő újságírónak azt mondta, addig akarnak a székháznál maradni, amíg “a gyalázatos módosítást” vissza nem vonják. A helyszínen sok olyan embert látni, akik a diáktüntetéseken is részt vettek. A tüntetés résztvevői civilek, vezetőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek össze. A kiérkező rendőrautók egyike eközben karambolozott egy másik autóval – jelentette munkatársunk.

A Lendvay utcai épületet azért foglalják el, hogy így tiltakozzanak az Alaptörvény negyedik módosítása ellen, amely egyebek között az alkotmányba foglalná az Alkotmánybíróság jogainak korlátozását, a röghöz kötés lehetőségét, a választási kampány folytatását kereskedelmi médiumokban, vagy a hajléktalanok kriminalizálását.

“Elnyomó rendszert épít a Fidesz-KDNP”

A tüntetők csütörtök délelőtt közleményükben azt írták: a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert épít. “A rezsim három éves rombolása után ma Magyarországon az alkotmányosság, a jogállamiság és a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek. A kormánnyal szembeni ellenállásunk immár lelkiismereti kérdés. Ezért élünk a polgári engedetlenség eszközével. Kezdeményezésünk erőszakmentes, pártoktól független, és minden demokratikus érzelmű honfitársunk szolidaritására számítunk” – közölték.

A tüntetők tiltakoznak a “Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének szétverése ellen”, az ellen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseket írnak az alaptörvénybe, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása, és a hallgatók röghöz kötése ellen, a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok család fogalmából való kirekesztése ellen, a szólásszabadság korlátozása ellen, a független igazságszolgáltatás további korlátozása ellen, az egyházak közötti diszkrimináció ellen, a szabad választások korlátozása ellen, az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése ellen.

“Éljen a köztársaság!”

A Fidesz székházból azt üzenik, hogy “nem legitim kormány az, amely felhatalmazásával visszaélve a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik, és az egyoldalúan megalkotott alaptörvény nem legitim alkotmánya Magyarországnak, mivel nem az alkotmányosság és az emberi jogok védelmét, hanem a Fidesz-KDNP hatalmi érdekeit, a jogfosztást és a diszkriminációt szolgálja”.

Véleményük szerint Magyarország új alkotmányát széleskörű társadalmi részvétellel kell megalkotni, és népszavazással megerősíteni. “Ki kell állnunk a jogainkért, ki kell állnunk egymásért: szerveződnünk, tüntetnünk, sztrájkolnunk kell. Éljen a köztársaság!” – zárul a közlemény.

Felhívtuk a Fidesz székházát is, az ügyfélszolgálat munkatársa azt mondta, napi munkájukat semmiben nem zavarja a székházfoglalás.

FORRÁS: HVG.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük