Elfogtunk egy levelet!

munkahelyiterror007

Kirúgtak és a személyes üzeneteimben kutakodtak

2014. dec. 1-én kezdtem el dolgozni egy frissen alakult cégben, amelynek 3 tulajdonosa van. Én irodavezetőként, 2 kolléganőm pedig területi képviselőként kezdett dolgozni az említett cégnél. Már az első munkanapokat megelőzően problémák adódtak, hiszen egy olyan munkaszerződés lett elénk téve, amelyben 6 hónap próbaidő van meghatározva. Én is illetve az egyik kolléganő is azonnal szóvá tette, hogy ez annyira nem szokványos, illetve nem kellett sokat keresgélni a munka törvénykönyvében, hogy 3 hónap lehet próbaidő, 6 hónap pedig kizárólag kollektív szerződéssel. Természetesen erre azt a választ kaptuk, hogy rendben majd intézzük a kollektív szerződést. Mondanom sem kell, hogy elég kellemetlen az embernek ilyeneken problémázni első munkanapjain, amikor örül, hogy állást talál, ezért aztán annyiban is maradt ez a dolog.

Itt kell tennem egy rövid kitérőt, ami később lesz fontos. A cégvezető arra utasított minket, hogy telepítsük a Viber-t a telefonunkra, mert ezen a csatornán tudunk a leggyorsabban megbeszélni mindent. Ennek az is volt az oka, hogy 2 tulajdonos másik városban élt, a harmadik pedig elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az iroda mindennapjaiban. Kérésre feltettem a Vibert, először a céges telefonra, de mivel a telefon adottságai nem voltak megfelelőek, nem tudtam használni, kénytelen voltam a magán telefonszámomhoz rendelt Viberen létrehozni egy céges csoportot, ahol megbeszélhettünk mindent. A munka megkönnyítése érdekében a céges gépre feltettem a Viber PC alkalmazását is.

Sajnos minden igyekezetünk ellenére a weboldal, amit a cég üzemeltet, nem indult be, vagyis nem volt elég vásárlás, ennek következtében bevétel sem. Ekkor már mindhárman tudtuk, hogy ebből létszám leépítés lesz, amivel nem lenne semmi probléma, hiszen a cég gazdasági helyzete követeli meg. Azonban kolléganőmnek március végén bejelentették, hogy áprilisban már nem kell jönnie, vegye ki időarányosan a szabadságát (5 napot). Én akkor szóltam a cégvezetőnek telefonon, hogy de mi lesz a felmondási idővel, hiszen 4 hónapot dolgozott, az már nem próbaidő. A főnököm lerázott, hogy higgyem el ő tudja mit kell tennie. Én ekkor nagyon felháborodtam, leginkább akkor amikor megláttam a felmondó levelet, mert a kolléganő megmutatta nekem. A fejlécen ugyanis azonnali hatályú megszüntetés a próbaidő alatt szerepelt. Próbáltam mindhárom tulajdonossal beszélni erről, de süket fülekre talált amit mondtam.

Nem kellett sokat várni, hogy ugyanez velem és a másik kolléganőmmel is megtörténjen. Persze a csavar, hogy ezt milyen indokkal és hogyan tették, az a felháborító.

A márciusban elküldött kolléganő felmondása után kértünk egy személyes beszélgetést a cégvezetőtől, ahol mindketten rákérdeztünk, ilyen bevétellel mire számíthatunk. Akkor azt a választ kaptuk, hogy őszinte lesz, ha nem történik csoda akkor folyamatos leépítésre lesz szükség. Szóval szerinte járjunk nyitott szemmel, ha másik állás kerül szóba, inkább váltsunk. Én ezt követően tulajdonosként beszálltam egy baráti vállalkozásba, remélve, hogy a jövőben ez pozitívan hat az anyagi helyzetemre. Én ide nem lettem bejelentve alkalmazottként, hiszem nem kezdtem el ott dolgozni, szimplán a papírok aláírásánál vettem részt, hiszen amikor az ügyvéd elindította a cég bejegyzését nekem is alá kellett írnom a tulajdonosi lapot.

2015 április 27-én, hétfőn elkezdtem 8 órakor a munkaidőmet. Nem sokkal ezt követően már ott volt a cégvezető és az egyik tulajdonos az irodában. Én a gép előtt ültem, amikor is a cégvezető mellém lépett, kivette az egeret a kezemből, felnyitotta a Viber PC alkalmazást és megnyitotta azt a beszélgetést, amiben én a párommal magán dolgainkról írunk egymásnak. Ezt elkezdte felfelé görgetni, hogy ezen gondolkodjak el. Ebben a beszélgetésben szó esett a cégről, amiben én is társtulajdonos lettem. Nem értettem ezzel mi a baj, hiszen aktív munkát semmilyen módon ott nem végeztem. Illetve ekkor elmondta azt is, hogy szombaton ők az összes magán beszélgetésemet tüzetesen átolvasták, hiszen mivel ez céges gépen van, az ő tulajdonuk. Hihetetlenül felháborodtam, hiszen azokban a beszélgetésekben a magán jellegű dolgaim voltak leírva!

Engem is és a kolléganőmet is aznap elküldtek, mondanom sem kell azonnali hatályú megszüntetés a próbaidő alatt szerepelt a papíron. Én ekkor újra elővettem a 6 hónap próbaidő dolgot, de szó szerint megfenyegettek, hogy hiába is dobálózok ezzel, mivel én a másik cégben tulajdonosként szerepelek, így megsértettem a munkaszerződésemet.

3 dologra lennék ezek után kíváncsi. Az első a 6 hónap próbaidő, ami miatt mindhármunktól megvontak 1 havi munkabért, ami a felmondási idő után járt volna. A második, hogy milyen jogon olvassa el a tulajdonos az összes magán beszélgetésemet, hogy utánam nyomozzon? Még akkor is ha az céges gépen van. A harmadik, hogy én azt gondolom bejelentési kötelezettségem akkor van, ha alkalmazottként vagyok másik céghez bejelentve, nem pedig akkor ha társtulajdonosként vagyok jelen.

Kérem segítségüket a fent említett kérdésekkel kapcsolatban!

Forrás: Munkahelyi Terror

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük