Elfogynak az ismert cigaretták

MNO trafik

Sok trafikban gyorsan elfogynak a népszerű cigaretták, de többen bespájzoltak Multifilterből és Marlboróból. Vidéken és Budapesten is találtunk olyan dohányboltot, ahol a keresettebb fajták polcai szinte teljesen üresek voltak. Az Imperial Tobacco és a Philip Morris múlt hét szerda óta nem szállít, mert nem kötöttek szerződést az állami dohányellátóval.

A piac jó részét lefedő két nagy külföldi tulajdonú gyártó, a Philip Morris és az Imperial Tobacco november 17-ig nem egyezett meg az állami Országos Dohányboltellátóval (ODBE), amely kizárólagos jogot kapott a termékek nagykereskedelmére, vagyis egyedüliként szállíthat a trafikoknak. Korábban ezt a gyártók végezték a trafikokkal kötött szerződéseik alapján, ám új beszállítói szerződés hiányában többek között a Marlboro, a Multifilter, a Philip Morris, a Benson & Hedges, a Golden Gate, a Symphonia, a Mustang, a Főnix, a West, a Gauloises, a Davidoff márkák egyelőre elkerülik a dohányboltokat.

A november elsejével induló ODBE-t Sánta János cége, a Tabán Trafik és a British American Tobacco alkotja. Az új dohányellátó évi 7-10 milliárd forint haszonnal működhet. Mint ismeretes, a törvényalkotók kéthetes átmeneti időszakot jelentettek be a rendelési és szállítási hibák kiküszöbölése miatt. Ez idő alatt azonban nem egyezett meg az említett két gyártó az ODBE-val, pedig piaci adatok szerint a trafikok forgalmának felét ők adják. Szerintük előnytelen feltételeket kínáltak nekik.

A Népszabadság néhány napja arról számolt be, ha a két cég mégis meggondolná magát, akkor sem szűnne meg a hiány. Ugyanis akár három hétre is szükség lehet ahhoz, hogy a gyártók feltöltsék az ODBE raktárait a több hónapos árukészlettel. A dohánycégek jelenleg kivárnak, mivel Brüsszelben is vizsgálják a magyar dohányellátó koncesszióját, és az Európai Bizottság akár fel is függesztheti az új rendszert.

Bővebben: Magyar Nemzet

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük