Elhagyta Miskolcot az Éhségmenet

munkatkenyeret 20120206

 

Mintegy hetven fő indult el ma reggel a borsodi megyeszékhelyről „Munkát kenyeret!” tábla alatt. Egyhetes menetük célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány semmit sem tett a rendkívül súlyos válságban lévő Észak-Magyarországi régióért. A menetelők az országgyűlés február 13-i nyitónapján fognak a városba érni és a Kossuth téren adnak hangot panaszuknak.

A Munkások Újságának Tóth Imre ötletgazda és főszervező elmondta, hogy elhagyták Miskolcot, a csapat együtt van és jókedvű, nagy erőt ad számukra az emberek irányából egyértelműen érkező szolidaritás. A városban több helyen megtapsolták a menetet, az országúton az autósok dudálnak és integetnek nekik. Az idő nagyon hideg, de nem akadályozza a haladást. Estére mindenképpen el kívánják érni Emődöt, az első nap célállomását.

 

Az éhségmenethez már több civil szervezet is csatlakozott, így várhatóan az egész útvonalon hosszabb rövidebb szakaszokra kapcsolódni fognak önkéntes menetelők is. Az már biztosnak tűnik, hogy a fővárosban az Örs vezér terén népes csapat fogja várni a Borsodból érkezőket, így az is valószínű, hogy nem csak a Kossuth tér lesz hangos az érkezés napján, de már onnan kezdve fel fog harsanni a „Munkát Kenyeret!” rigmus és valószínűleg Orbán Viktor kormányfő is meg fogja kapni a magáét.

Tóth Imre ózdi munkanélküli olvasztár, két éve munkanélküli. Véleménye szerint Orbán Viktor becsapta az országot. A Munkások Újságának elmondta, hogy nincs munka, nincs remény, egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek az észak-keleti megyékben élők, de az ország más részeiről is hasonló vészjelzések jutnak el hozzá. A menet ötletét jobbikos ismerőseivel is megosztotta, de nem örültek, mert nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy a menethez cigányok is csatlakozzanak. Tóth Imre saját elmondása szerint évtizedeken át dolgozott együtt cigányokkal, többségük keményen és jól teljesített amíg volt munka, ezért meg sem fordult a fejében, hogy a menetből kirekessze származás alapján azokat az embereket, akik hozzá hasonló módon bajban vannak.

Kalmár Szilárd
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük