Elindulhat végre a közös munka a gyalogosok biztonságáért?

Zebraminimum
Az Országgyűlés Gazdasági bizottság Közlekedési albizottsága ma tárgyalta a Székely Sándor független országgyűlési képviselő még decemberben benyújtott határozati javaslatát, mely a gyalogos-átkelőhelyek új korszerű törvényi szabályozás átalakítását szorgalmazza.

Székely elmondta, hogy a tavalyi évben 984 balaeset történt, közöttük rengeteg halálos baleset is. A helyzet komoly, hiszen a gyalogos átkelő helyek szabályozását egy 1984-es, valamint egy 1987-es törvény szabályozza, így azok teljesen alkalmatlanok a jelenlegi helyzetben.

Az albizottságban megjelent a kormány képviselője, aki elmondta, hogy valóban szükség van a gyalogosátkelők működtetésének, szabályozásának az újragondolására. A főváros képviseletében Dechelák Károly jelent meg, aki kiemelte, hogy a fővárosban főleg a jogi helyzetet kell tisztázni, hiszen a Budapest Közút, a kerületek, valamint a Főváros között nem egyértelműek a hatáskörök, és van, hogy egy gyalogosátkelőhely engedélyeztetése négy évig is eltart, holott maga a kivitelezés, maximum 1 hét alatt megvalósul.

#zebraminimum Közlekedési albizottság

Zveřejnil(a) Székely Sándor, a Szolidaritás országgyűlési képviselője dne Úterý 9. června 2020

Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy a munkát közösen kell elvégezni, és hogy nem politikai ügyként kell kezelni.

A gyalogos átkelők működtetésének jogi kereteteit is újra kell szabályozni, valamint új, immáron 21. századi megoldásokat keresni.

Ahhoz, hogy átfogó rendezés valósuljon meg, a Szolidaritás Mozgalom elindította a zebraminimum.hu honlapot, melyen az ország összes gyalogátkelőhelye megtalálható lesz. A szervezet azt szeretné, hogy biztonságosak legyenek a gyalogátkelőhelyek, s ezzel a térképpel a döntéshozók felé szeretne még több információval szolgálni.

A Székely Sándor által kezdeményezett Zebraminimum projektet az Igen Szolidaritás is támogatja, amiről a Közlekedési albizottság mellett, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kabinetvezetője is fogadja Székelyt a héten.

A közlekedési bizottság a következő hetekben folytatja a munkát, ha minden jól megy, szeptemberre megszülethet az új szabályozás terve

A képviselő a Fővárossal is szoros együttműködésben dolgozik, és igyekszik a széttartó folyamatokat, egy irányba terelni.

Úgy tűnik, hogy sikerrel.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Elindulhat végre a közös munka a gyalogosok biztonságáért?”

Comments are closed.