Elit és tömeg felelőssége

Puzsér Róbert

A görög újhullámos baloldal vezetői az összes kampányígéretüket megszegve minden korábbinál keményebb megszorítást vezetnek be. Széles gesztusok kíséretében köpködik és anyázzák Merkelt, miközben pontról pontra teljesítik valamennyi követelését. Szó szerint ugyanezt tették a bukott rendszerpártok, amelyekkel szemben a progresszív Sziriza, Európa reménysége Lenin-portrék és vörös zászlók alatt megszerveződött.

A jelképrendszer hibátlanul illeszkedett ’68 vagy akár a kommün örökségéhez, csak a röplapokon már nem a Szabadság! Egyenlőség! Testvériség! hármas jelszava állt. Felváltotta a Több!, a Jobb! és a Jár! korszerűbb, komfortosabb és dinamikusabb programja. Ez a maroknyi forradalmár a méregdrága limuzinokban, a sportos eleganciával viselt öltönyökben, a kokainban oldódó cinizmus és populizmus valamennyi tünetét felvonultatva megadta az egész európai szélsőbalnak a hatalom amilyen édes, annyira elérhető ígéretét. Csak még hangosabban kell követelni az alapjövedelmet, még erőszakosabban ragaszkodni minden átélhető élményhez és fogyasztási cikkhez, hiszen a gazdagok minden rossz okozói. Ez pedig most már biztos, akár népszavazhatunk is róla, és akkor még biztosabb lesz.

Félreértés ne essék, a hazai radikális baloldal elitkritikája teljesen rendben van, ahogy azt Pogátsa Zoltán vagy Bogár László átülteti a magyar szellemi életbe. Csak emellől bántóan hiányzik az őszinte szembesülés a reklámok által felkorbácsolt fogyasztási hisztériával meg az ösztönvilágának örvényében hömpölygő emberi tömeggel. Ezekkel természetesen nem haboznak érvelni a Merkel iránt lelkendező, piacpárti közírók és bloggerek Tóta W. Árpádtól Seres Lászlóig, akik – milyen érdekes – épp a brókerek, a bankárok meg a nyugati politikusok kritikáját spórolják le. Így alakul ki az a helyzet, melyben két fél úgy vitatkozik, hogy mindkettőnek mindvégig igaza van, mégis mind elhazudja a valóságot. A rendszer és a társadalom válsága kéz a kézben jár. Az ettől eltérő vélemény szavazatszerző populizmus.

Forrás: Szélsőközép

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük