Éljen a 150 éves kommün!

150 évvel ezelőtt ezen a napon kiáltották a világ első munkásállamát! Éljen az 1871-es Párizsi Kommün és éljenek azok a magyar hősök is, akik jelen voltak a francia főváros barikádjain vagy itthon álltak ki elvtársaik mellett!

Marx és Engels kommunista kiáltványa ugyan már 1848-ban megjelent, azonban annak szellemiségében, azaz forradalmi módon először a párizsi kommünárok szánták rá magukat a cselekvésre. A poroszokkal vívott háborúban megalázó vereséget szenvedő francia kormány kellően elgyengült ahhoz, hogy valami egészen új, radikális forradalmi kísérletbe kezdjenek a korai szocialista és anarchista tanokat magukénak valló munkások. A Párizsi Kommün természetesen nem maradt magyar vonatkozás nélkül, az óbudai ötvösből a nemzetközi munkásmozgalom markáns vezető személyiségévé vált Frankel Leó a kereskedelmi és munkaügyi bizottságot vezette.

Kevéssé ismert tény, hogy a kommün egész Európát, így Budapestet is lázba hozta. A fővárosi munkások a városligetben tartottak nagygyűlést a kommün vérbefojtása után, ahol elítélték azt a brutalitást, amelyet a francia hatalom a poroszokkal közösen bevetett. Az erősödő és a radikalizmusra fogékony korai magyar munkásmozgalmat, melynek vezetője az Általános Munkásegylet volt, lényegében már a tüntetés másnapján szétverte a hazai kormányzat azzal, hogy minden jelentős vezetőjét letartóztatta. Az úgynevezett „hűtlenségi perben” azonban nem sikerült komolyan vehető vádat hozni ellenük, így egy kivétellel mindenkit felmentettek. Politzer Zsigmond csak azért kapott néhány hónapnyi elzárást, mert a perben többször is kiállt azon állítása mellett, hogy az uralkodó pont olyan ember, mint bárki más, halandó és nem is hajlandó másképp tekinteni rá. Az, hogy ebben a korai koncepciós perben nem születtek súlyosabb ítéletek, köszönhető volt annak is, hogy a felvilágosult polgári politikusok és közszereplők, így például báró Eötvös József bátran kiálltak a munkásvezetők mellett.

Kalmár Szilárd – Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •