Elképesztő döntés! Lehet fotózkodni gyerekekkel a kampányban – Tóth Ádám a Kúriához fordul

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tegnapi döntése szerint nem volt jogszabálysértő, hogy az október 11-i időközi választáson induló fideszes jelölt egy a szerencsi játszótér-felújításról gyerekekkel készített fényképet tett közzé a közösségi oldalán.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) korábban Tóth Ádám, az Igen Szolidaritás támogatottjának kifogása alapján megállapította:

a fideszes jelölt megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét azzal, hogy egy a játszótér-felújításról gyerekekkel készített fotót tett közzé a közösségi oldalán.

Az NVB csütörtökön bírálta el a tiszaújvárosi határozat ellen benyújtott fellebbezést, és 10:1 arányban megváltoztatta az oevb döntését és elutasította a kifogást.

A bizottsági tagok többsége szerint köznevelési intézményben valóban nem lehet a gyermekek részvételével kampányt folytatni, de a kifogásolt rendezvény – bár azon gyerekek voltak jelen – nem köznevelési intézményben történt, így nem ütközik jogszabályba; az oevb helytelen következtetést vont le az adatokból.

Tóth Ádám a Kúrian fogja a Nemzeti Választási Bizottság döntését megtámadni, ennek ellenére továbbra is arra kéri a jelölteket, hogy ne használják a gyermekeket a kampányban, nem lehet népszerűségnövelő tényezője semmilyen politikai tevékenységnek ilyen fotók használata.

Az NVB 6:5 arányban helybenhagyta a tiszaújvárosi oevb másik döntését, amely szerint nem volt jogsértő a fideszes jelölt a szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában maszk nélküli és vigyázzba állított tanárokkal készített fotója, mondván, hogy az tanítási időn kívül történt.

A független Tóth Ádám mindkét döntést megfellebbezi a Kúriánál – tudta meg a Munkások Újsága.

Az oevb szerint mivel a tanév szeptember 1-jén indult, a fideszes jelölt pedig arról számolt be, hogy augusztus 28-án volt az intézményben, amikor nem folyt ott oktatás, tanulók nem tartózkodhattak az iskolában. Így nem állapítható meg a köznevelési törvény sérelme, és a kifogást elutasították.

A határozatok nem jogerősek, azok ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

Az Igen Szolidaritás mai közleményében arra hívta fel a mostani és mindenkori képviselőjelölteket, hogy a politikát kezeljék felnőtt kategóriás tevékenységként, s ennek megfelelően kerüljék a gyermekek és az oktatási intézmények bevonását a választási kampányaikba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi országgyűlési képviselő-választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd.

Borsodihir.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

3 Comments on “Elképesztő döntés! Lehet fotózkodni gyerekekkel a kampányban – Tóth Ádám a Kúriához fordul”

Comments are closed.