Elkezdődtek az iskolai koronavírus-tesztek, vannak fertőzött pedagógusok

Hétfő reggel elkezdődött az oktatási intézményekben a célzott koronavírus-tesztelés, a tervek szerint 191 ezer embert szűrnek péntekig az iskolákban, a bölcsődékben és az óvodákban hétfőtől péntekig. Bár mindössze pár órája vonultak ki országszerte a négy főből (közülük két “besorozott” egyetemistából) álló tesztelési egységek az intézményekhez, az első tapasztalatok már megszülettek – írja a HVG.

Egy XVIII. kerületi intézmény tanára, Mihály a a HVG-nek azt mondta náluk egy óra alatt végeztek, bár szerinte a járványügyi előírásoknak nem felelt meg teljesen a tesztelés: ugyanis bár távolságot tartva és maszkban, de végül is mindenki a folyosón állt.

A nagyjából 120 fős testületből 23 ember nem jelent meg, 14-en nem járultak hozzá a teszteléshez, ketten lettek pozitívak, őket azonnal elkülönítették.

Az egyikük amúgy is csak tesztelésre jött be, mert nem érezte jól magát.

Mihály szerint az iskola részéről nem volt különösebb nyomás a tesztelésre, akik nemet mondtak, azok általában azért tették, mert nem bíztak a beígért 100 százalékos táppénzben

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint sokakat felháborít, hogy a technikai dolgozókat nem tesztelik, ahogy a gyerekeket sem.

Nagy tapasztalatai szerint nem jellemző a tesztek elutasítása, aki nem akar részt venni az akcióban, az általában a folyamattól fél, esetleg az antigén teszteket nem tartja jó megoldásnak. “Többen írták, hogy ez csak 50 százalékos eredményt hoz, de azért ez nem teljesen igaz. Csak a negatív tesztnek nem biztos az eredménye.”

A Pedagósuk Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás az ATV-ben arról beszélt, tud olyan intézményről, ahol a kollégák öt százaléka fertőződött meg, egytől egyig tünetmentesen. Totyik is arról beszélt, sok pedagógus attól fél, hogy táppénzre küldik egy pozitív teszt után.

HVG
Fotó: MTI/Balázs Attila

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •