Elkezdték fenyegetni a mentősöket, akik tüntetni akarnak a megélhetésükért

Egzisztenciális fenyegetésekbe és hazugságvádba torkolló botránnyá kezd fajulni helyzet a Magyarországi Mentődolgozók Szakszervezete által május 31-re meghirdetett figyelemfelhívó demonstrációja körül. Amióta május közepén bejelentést tettek az akcióról,  azokat a munkatársakat, akik a médiának nyilatkoztak vagy a Facebook-posztokban adtak hangot az elégedetlenségüknek, azonnal elszámoltatta a vezetés, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig egyenesen bizarrnak nevezte a megmozdulást, vagyis hogy a mentősök azért vonulnak utcára, mert sokan kénytelenek második, sőt, harmadik állást is vállalni, hogy meg tudjanak élni. Megítélése szerint a tüntetés okafogyott, mert a kormány több lépcsőben emeli a bérüket.

Eközben Csató Gábor főigazgató az érintettek számára meghökkentő számokról nyilatkozik. Az OMSZ főigazgatója minap a Magyar Időknek adott interjújában ugyanis tételesen cáfolta a MOMSZ elnökének, Kusper Zsoltnak az állításait. Mint mondta, a mentőápolók nettó átlagfizetése 2017 áprilisában több mint 196 ezer forint volt, de a gépkocsivezetőké is meghaladta a 171 ezer forintot, szemben a szakszervezeti vezető által említett nettó 90-110 ezer forinttal.

Csató szerint nem igaz az sem, hogy a mentőtisztek és a mentésirányítók nettó 130–150 ezer forint között visznek haza. Az előbbiek nettó átlagfizetése ugyanis majdnem 238 500 forint, az utóbbiaké pedig 237 ezer forint. Az orvosoknak pedig valamivel több, mint 432 ezer forint landol a számlájukon havonta. „Az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók nettóban átlagosan 203 586 forintot kerestek a múlt hónapban, ami majdnem 9 százalékkal haladja meg a nemzetgazdasági átlagot. A mentőtisztek, mentőápolók, mentésirányítók és az orvosok keresete lényegesen efölött van, egyedül a sofőröknél van még elmaradás, az ő fizetésük csaknem 10 százalékkal kevesebb, mint a nemzetgazdasági átlag” – mondta a lapnak Csató. (Mint ismert, Balog Zoltán humán miniszter a mentőknek az egészségügyben zajló ütemezett béremelésen túl „csak” egy januári további 10 százalékot ígért, miközben az érintettek ennél lényegesen magasabb emelésről tudtak: munkaruhát, és még idén 60 százalékos béremelést vártak.)

De a főigazgató interjú nemhogy csillapította volna az indulatokat, inkább olaj volt a tűzre. A közösségi oldalakon egyre többen zúgolódnak, vannak, akik a bérelszámolásukat posztolják válaszul a vezetőik kijelentéseire. „Mivel személyesen is érintett vagyok a béremelésről szóló disputában, leírom az igazat:

mentőkMentő gépkocsivezetők, mentőápolók, irodai dolgozók, műszaki alkalmazottak mind-mind a garantált bérminimumot kapják. Ez 161 ezer forint. Erre jön a 24 ezer forint pótlék. Ez 185 ezer forint. Ennek a nettója 139 ezer forint. Munkaruha, cafeteria, életpályamodell nincs. Aki 67 százalékos béremelésről, 240 ezer forintos fizetésről beszél, az hazudik.

139 ezer forint nettó, cafeteria, munkaruha nélkül” – cáfolja Csató állításait az egyikük, akinek a sorait a kollégái saját bérpapírjaik csatolásával támasztották alá.

Már azok, akik merték, többen ugyanis retorzió ért nem csak nyilatkozataik, hanem a Facebook-bejegyzéseik miatt is. A lapunknak nyilatkozó mentőápoló, aki az akciót meghirdető szervezet regionális vezetője is, szinte azonnal megkapta az OMSZ kérdéssorát arról, milyen alapon beszélt a munkáját érintő nehézségeiről. Akad mentős, akivel szemben eljárás is indult, mert a közösségi oldalára bemásolt egy, a gépjárműbeszerzés aktuális helyzetéről szóló, a vezetői bejelentésekre enyhén szólva rácáfoló beszélgetést.

Az  ügy pikantériája egyébként, hogy miközben Csató azt állítja, hogy ő egy hajóban evezik az érdekvédőkkel, kiáll a dolgozóiért és még a demonstráción is jelen lesz, valójában nyíltan meghazudtolja a munkatársait. A megmozdulást szervezőkkel már a főigazgató tárgyalóasztalhoz, megállapodás azonban nem született, és mivel a bér vonatkozásában a felek álláspontja jelentősen eltér, továbbra is követelik a mentődolgozó anyagi megbecsülésének méltó elismerését, azaz az ígért mentőápolói 100-120 ezer forint és a mentőtiszti 170-220 ezer forint 60 százalékát. Eddig csaknem 600 dolgozó jelezte, biztosan ott lesz holnap 14 órakor a Markó utcában, négy szakszervezet pedig támogatja a megmozdulást.

 

Forrás: http://168ora.hu/milyen-alapon-beszel-elkezdtek-fenyegetni-mentosoket-akik-tuntetni-akarnak-megelhetesukert/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük