Ellenzéki bénázás Borsodban, így nem lesz leváltva Orbán

Tóth Ádám, az Igen Szolidaritás által támogatott jelölt aktív kampánnyal összegyűjtött a szükséges ajánlásokat

Az előválasztást a szőnyeg alá söpörve döntött úgy hat ellenzéki párt, hogy a Jobbiknak adják át a terepet az október 11-én tartandó előrehozott választáson. A Borsod-Abaúj-Zempén megye 6. választókerületében erre a a 2018-ban megválasztott fideszes képviselő halála miatt fog sor kerülni.

Matematikailag megvolna az esély a fordulatra, hiszen a legutóbbi választáson az ellenzéki pártok összesített eredménye alig maradt el a kormánypártokétól. Most azonban kampány helyett nem hallani mást, csak az indítandó jobbikos jelölthöz köthető botrányokat, hosszú sorban. Előbb a közelmúltban megfogalmazott rasszista, cigányellenes kijelentéseire derült fény, majd ez megfejelődött antiszemita nézetek hangoztatásával is. Mindezzel nem lett vége a “balhécunaminak”. A Fidesz – adminsztrációs hibákra visszavezethetően – sikerrel tudta megtámadni a Jobbik jelölését. Mint kiderült, a hét hónappal ezelőtti tisztújításuk eredményét a párt eljárásjogilag nem tudta átvinni a bírósági nyilvántartáson, ami miatt a jelenlegi elnök nem írhatta alá a jelölt indításához szükséges dokumentumokat, így hivatalosan nem is indulhat sem Borsodban sem máshol pártjelöltjük semmilyen választáson.

Több tényező is beárnyékolta tehát az indulást, azonban egy héttel a kampány indulása után sem tudni, hogy a jelöltet ki és hogyan tudja indítani. Jelenleg bírósági döntésre várás miatt áll a dolog, ám azt kommunikálják egyes ellenzéki pártok, hogy ez nem gond, tudnak várni a döntésre. A kijelentéssel csak egy gond van, ugyanezen pártok éppen a kampány indulása miatti időszűkére hivatkozva zárkóztak el attól, hogy előválasztást tartsanak, annak ellenére, hogy a Szanyi Tiborhoz és Székely Sándor országgyűlési képviselőhöz köthető párt (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom – ISZOMM) már augusztus elején jelezte, hogy támogatják a független jelöltként induló Tóth Ádámot, azaz több ellenzéki jelölt indul, tehát indokolt az előválasztás. Az ellenzéki “hatok” sem az indulás tényéről, sem az előválasztásban rejlő lehetőségekről szándékosan nem vettek tudomást, pedig még Magyar György ügyvéd is hangoztatta, hogy a fővárosban alkalmazott jelöltállítási módszer minden szempontból szavazatokat hoz az ellenzéknek. Az Igen Szolidaritás által támogatott jelölt tehát versenyben maradt, sőt néhány nap alatt össze is gyűjtötte az induláshoz szükséges legalább ötszáz ajánlást, így Tóth Ádám lett az első hivatalos ellenjelölt azzal a Koncz Zsófiával szemben, aki az elhunyt képviselő lányaként fideszes aspiránsként indul a választókörzetben.

Mára tehát egy olyan helyzet állt elő, hogy az ellenzéki hatosfogat “hivatalos” képvelőjelöltjéről azt sem lehet tudni, hogy mikor és milyen támogatással áll végre rajtvonalhoz, míg helyben egyre jobban az jön át, hogy az ellenzéki jelölt a kormánypártival szemben Tóth Ádám. Rááadásul az Igen Szolidaritás aktivistái arról is beszámolnak, hogy nem csak országosan megosztó a Jobbik jelöltje, de helyben sem lelkesednek érte az ellenzéki szavazók.

Jelenlegi helyzetben támogatható lépés lenne az érintett ellenzéki pártok részéről, hogy engedjék el a Jobbik jobbikosként el sem indítható jelöltjét, és álljanak be a függetlenként, az Igen Szolidaritás és egy sor politikai szervezet támogatásával induló Tóth Ádám mögé, azonban úgy tűnik, hogy erről hallani sem akarnak, helyette hivatalosnak nem tekinthető üzengetés zajlik, hogy léptessék vissza a már bejegyzett jelöltet egy olyan kedvéért, aki még el sem indult.

Huszti Andrea, az Igen Szolidaritás elnöke a várható kilátásokról nyilatkozva azt mondja, hogy számukra nem opció a jelölt visszaléptetése, már csak azért sem, mert független jelöltről van szó, akinek az indulása nem pártállásponthoz kötődik, illetve nem kívánnak foglalkozni sem üzengetésekkel, visszalépést elváró diktátumokkal. Ráadásul, nem tudnak és nem is akarnak támogatóak lenni egy olyan jelölt irányába, akire még a közelmúltban is a harsány rasszizmus és antiszemitizmus volt a jellemző. Az Igen Szolidaritás elnöke szerint az ellenzék tevékenysége idáig a választókerületben szégyenteljes és botrányos, ami mögé lehetetlen beállni.

Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben olyan közszereplők, mint Setét Jenő és Tamás Gáspár Miklós is hangot adtak azon álláspontjuknak, hogy a jobbikos ellenzéki jelöltet nem lehet és nem is szabad támogatni.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •