Elmentek, de egy “nagykövetet” hátrahagytak

Hosszú évek huzavonái után a Fidesz képviselőcsoportja – megelőző műveletként – eliszkolt az Európai Parlament európai néppárti frakciójából. Ha nem ment volna, valószínűleg kiebrudalták volna. Hátrahagyták viszont Hölvényi Györgyöt, aki a KDNP részéről szerepel a nemzetközi pártszövetségben, s régi motorosként akár a Fidesz nagyköveteként lehet a kapcsolattartó.

Hogy a maradék 12 fideszes melyik másik frakcióhoz fog átülni, az még nyitott kérdés. Nagyjából a “szélsőkonzervatív” Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), illetve a szélsőjobbos Identitás és Demokrácia (ID) jöhet szóba. Amennyiben ez előbbi lenne a megoldás, úgy annyiban változna az EP erősorrendje, hogy Orbánék esetleges új csoportja létszámban a zöldek elé kerülne.

A Fidesz nem túl dicső távozása azonban csak a napi hírek szintjén kellemetlen, mert a tényleges együttműködési platform az nem a néppárti EP-frakció, hanem a mögöttes Európai Néppárt maga, vagyis a vonatkozó nemzeti tagpártok gyülekezete, amelyek a legtöbb európai országban kormánytényezők. Orbánék ebből egyelőre nem léptek ki.

Ha úgymond kintről szemléljük a magyar viszonyokat, akkor már jó ideje nem az a legnagyobb ciki, amit a Fidesz művel, hanem az, hogy a magyar nép háromszor egymás után kormányra emelte őket. Persze, értik, hogy bonyolult mesterkedések árán történt ez a háromszori kétharmados győzelem, de látják ugyanakkor az ellenzék kényelmeskedéseit is.

A Fidesz és a Jobbik neve azonban egyaránt rosszul cseng az emelkedettebb európai “szalonokban”. Minthogy 5 ellenzéki párt most összeborulni látszik a Jobbikkal, ennek is meglesznek a maga sajátos következményei. Az európai politikusok ugyanis rendszerint kivárják, hogy mi történik valójában, s csak utána döntik el, hogy kivel állnak szóba és miként.

A magyar kispolgári ellenzék megbocsájthat ugyan a náciknak, de a mérsékelt európai demokraták nehezen tűrik az ilyesmit. A szerecsenmosdatás ugyanolyan büdös, mint a nyílt Európa-ellenesség.

Szanyi Tibor, az IgenSzolidaritás miniszterelnök-jelöltje

  •  
  •  
  •  
  •